Lískové ořechy rozmixujeme najemno, případně již koupíme nasekané.
Do mísy nandáme změklé máslo, cukr, kakao, žloutek, nasekané lískové ořechy a mouku. Pomocí kuchyňského robotu připravíme drobivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).
Druhý den sádlem vymažeme čisté formičky na pracny a do každé nandáme trochu těsta.
Tip: Některé formičky vyžadují vymazání a jiné potřebují být naopak úplně čisté. Vyzkoušejte, jak vaše formičky fungují nejlépe, aby cukroví šlo dobře vyklopit.
Formičky nandáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C asi 15 minut na program horkovzduch.
Upečené pracny necháme krátce vychladnout a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru.
Tip: Do moučkového cukru zkuste přidat balíček vanilkového cukru.
Pracny pečeme 4 týdny před Vánoci, skladujeme uzavřeném boxu v chladu a temnu a spotřebujeme do 5-6 týdnů.