Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Zázvorky

Zapomeňte na všechny poučky, které znáte o vánočním cukroví! Zázvorky se totiž pečou zcela jinak a šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže jak! Naučíte se namíchat skvělé zázvorové těsto, do kterého použijete amonium – neboli také cukrářské droždí či spěšnou sůl. To zajistí úžasnou křehkost. Zatímco těsto nepotřebuje odpočívat v lednici před zpracováním, vyžaduje dostatek času na vyschnutí, jakmile už je vykrájené na plechu. Díky tomu krásně vyběhne do výšky a ještě si udrží svou formu.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g moučkového cukru
  • 2× vejce
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 káv. lžič. amonia
  • 1 káv. lžič. mletého sušeného zázvoru

POSTUP

Cukr a vejce v robotu vyšleháme do pěny (asi 3 minuty). Následně metličku vyměníme za hák, ke směsi přidáme mouku, amonium, sušený zázvor a vypracujeme kompaktní těsto. 

Co je to amonium (hydrogenuhličitan amonný)? Někdy se mu říká také cukrářské droždí nebo pospěšná sůl. Jedná se o předchůdce dnešních moderních kypřicích prášků a dříve se získával suchou destilací organických materiálů (například vlasů, rohoviny, rozložené moči apod.). Dnes už se naštěstí vyrábí chemickou reakcí v laboratoři. V troubě se mění na plyn a tím kypří těsto. V Lidlu ho koupíte příležitostně, obvykle před Vánoci a Velikonocemi, kdy jsou akce na potřeby na pečení.

V robotu vypracujeme měkké těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále do 2-3 mm silného plátu. Z hmoty vypichujeme tvary, které přendáme na plech vystlaný pečicím papírem. Na plechu těsto necháme minimálně 12 hodin (ideálně 24 hodin) při pokojové teplotě zaschnout.

Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 180 °C při programu horkovzduch asi 10 min do žlutého nádechu. 

Tip: Dejte pozor, abyste zázvorky nepřepekli a nezískaly hnědý nádech. Oproti jinému cukroví se pečou pouze do žlutého nádechu.

Čerstvé cukroví je poměrně tvrdé. Doporučujeme ho nechat alespoň 14 dnů odležet. Skladujeme v chladném temném místě, kde vydrží až několik týdnů.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU