Cukr a vejce v robotu vyšleháme do pěny (asi 3 minuty). Následně metličku vyměníme za hák, ke směsi přidáme mouku, amonium, sušený zázvor a vypracujeme kompaktní těsto.
Co je to amonium (hydrogenuhličitan amonný)? Někdy se mu říká také cukrářské droždí nebo pospěšná sůl. Jedná se o předchůdce dnešních moderních kypřicích prášků a dříve se získával suchou destilací organických materiálů (například vlasů, rohoviny, rozložené moči apod.). Dnes už se naštěstí vyrábí chemickou reakcí v laboratoři. V troubě se mění na plyn a tím kypří těsto. V Lidlu ho koupíte příležitostně, obvykle před Vánoci a Velikonocemi, kdy jsou akce na potřeby na pečení.
V robotu vypracujeme měkké těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále do 2-3 mm silného plátu. Z hmoty vypichujeme tvary, které přendáme na plech vystlaný pečicím papírem. Na plechu těsto necháme minimálně 12 hodin (ideálně 24 hodin) při pokojové teplotě zaschnout.
Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 180 °C při programu horkovzduch asi 10 min do žlutého nádechu.
Tip: Dejte pozor, abyste zázvorky nepřepekli a nezískaly hnědý nádech. Oproti jinému cukroví se pečou pouze do žlutého nádechu.
Čerstvé cukroví je poměrně tvrdé. Doporučujeme ho nechat alespoň 14 dnů odležet. Skladujeme v chladném temném místě, kde vydrží až několik týdnů.