Špecle lze podávat na několik způsobů. Dokonale chutnají s omáčkou, masem, škvarky, klobásou nebo sýrem. Poslouží i jako vynikající příloha k obědovým pokrmům, kterou lze střídat s brambory, kroupami nebo rýží. Osvědčí se také ve formě samostatného pokrmu bez zbytečných přísad. V některých zemích jsou špecle podávány i na sladko.
Špecle jsou na přípravu velmi jednoduché a budeme na ně potřebovat jen mouku, vejce, mléko a sůl. Během přípravy spojíme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Až je hotové, tak ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Následně na prkýnku odkrajujeme kousky těsta přímo do vroucí vody. Špecle jsou vařené, jakmile vyplavou na povrch, poté scedíme. S přípravou vám pomůže i video, kde vám poradí náš šéfkuchař Roman Paulus.
Těsto na špecle můžete také podobně jako těstoviny ochutit například špenátem.
Výše uvedený postup je tradičním způsobem přípravy špeclí, který je zároveň stále vzácnější. Současně se k jejich přípravě používají strojky, které vše zjednoduší. Na přípravu špeclí lze použít:
Pokud nemáme doma tyto pomocníky, můžeme na špecle použít třeba strojek na maso nebo obyčejné sítko - jen je zapotřebí, aby dírky, skrz které budeme tlačit těsto, byly dostatečně velké.
Způsobů, jak připravovat špecle, je mnoho, oblíbené jsou například Käsespätzle. Používá se emmentaler, vynikající jsou také se sýrem s modrou plísní, např. roquefort. Doplníte-li tento pokrm osmaženou cibulkou, můžete jej konzumovat samostatně bez dalších příloh.
V rakouské kuchyni existují další variace tohoto jídla: špecle se špenátem, tzv. Spinatspätzle, podávané se škvarky a zakysanou smetanou a játrové špecle servírované ve vývaru tzv. Leberspätzle.
Jako příloha se špecle hodí například ke kuličkám z mletého masa s krémovou omáčkou. Skvěle chutnají také v kombinaci s další alpskou pochoutkou – schwarzwaldskou šunkou a zelím.
Špecle je tradiční pochoutka německé a rakouské kuchyně, kterou si můžete snadno připravit doma! Vyberte si svoji oblíbenou variantu špeclí a přesvědčte se, jak je to jednouché! S masem, se sýrem, se škvarky anebo jako samostatné jídlo? Které špecle dnes připravíte vy?
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.