Švestky: do koláče i k masu

Švestky: do koláče i k masu

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Syrové, či sušené, zavařené, nebo rozvařené v povidla. Větve se prolamují pod tíhou modrých plodů. Už víte, co s nimi?

Můžete vytáhnout sklenice a pustit se do zavařování, ale ruku na srdce, kolikrát sáhnete po zavařených švestkách, než přijde další sezóna? Zkuste z období, kterému švestky kralují, vytěžit maximum, když jsou čerstvé.

Švestky jsou zdravé, to ví i malé děti. Stejně tak si asi každý sám přišel na pořekadlo, že všeho moc škodí. Moc švestek sice neškodí, ale zato pročistí. Švestky jak syrové, tak sušené podporují střevní peristaltiku, pomáhají při zácpě zácpě a rychle zasytí. Nezralé a kyselé naše zažívání mohou spíše podráždit, proto si raději počkejte a pochutnejte si na opravdu zralých, měkoučkých plodech. Tyhle peckoviny navíc obsahují vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Nasladko

První jídlo, které vás asi při pomyšlení na švestky napadne, jsou bezesporu ovocné knedlíky. Někdo švestky vypeckuje, někdo se nebojí nechat pecku uvnitř, ale rozhodně švestkové knedlíky se skořicovo rumovým přelivem vyzkoušejte. Švestky lze zapéct do koláčů, crumblu i rýžového nákypu.

Zralé, slaďoučké švestky můžete i úplně rozvařit na omáčku, která spolu s vínem skvěle doplňuje tento luxusní perník. Povidla se hodí do všeho: na vdolky, lívance i do palačinek. Pyré z rozvařených švestek lze přidat i do čokoládových dortů, kterým dodá aroma a vláčnost.

TIP: Při rozvaření švestek či přípravě pyré průběžně ochutnávejte. I za syrova sladké plody někdy mohou překvapit vysokou kyselinkou. Třtinový cukr snadno nakyslou chuť zjemní. Skvěle se k nim hodí skořice a třeba i badyán.

Přebytek úrody lze i usušit. Pokud máte sušičku ovoce, práce je v podstatě hotová. Sušené švestky pak dejte například do kynutého koláče.

TIP: Sušené plody se skvěle hodí do podzimně laděných koláčů, obzvlášť když je před použitím necháte macerovat v kvalitní brandy či rumu.

 

Naslano

Kachně je nejlépe na švestkách. Možná vás však překvapí, že sušené švestky lahodí i vepřovému, krůtímu či králičímu masu. Vepřové kostky na švestkách, krůtí roláda se žemlovou nádivkou a sušeným ovocem nebo dušený králík na víně se sušenými švestkami jsou jen několik příkladů, jak pestře je lze využít.

Nebojte se přidat sušené švestky i do červeného zelí. Jejich sladkost se s nakyslým zelím krásně propojí a bude výborně chutnat k pečeni. Vyzkoušejte i pečená žebírka ve švestkové marinádě. Výborný doplněk k masu a možnost jak využít švestky je i čatní, hustá dochucovací omáčka z ovoce, zeleniny a koření, ve které se ideálně snoubí sladkokyselá a pikantní chuť.

TIP: Připravte si skvělý předkrm při grilování. Obalte jednotlivé švestky ve slanině, propíchněte párátkem a grilujte do křupava.

Nezůstávejme jen u pečeného masa, švestky zejména v sušené formě jsou poměrně častou ingrediencí v kuchyni Blízkého východu. Marocký tajine, saláty tabouleh či kuskus vždy obsahují nějaký sladký element v podobě sušeného ovoce.

Švestkám zdar!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.