Čatní je pestrost na talíři. Jak na něj?

Čatní je pestrost na talíři. Jak na něj?

Podzim klepe na dveře a v kuchyních se stále častěji objevují jídla, která mají za úkol hlavně zahřát. Ideální období pro čatní! Znáte ho?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Podzim klepe na dveře a v kuchyních se stále častěji objevují jídla, která mají za úkol hlavně zahřát. Ideální období pro čatní! Znáte ho?

 

Čatní neboli chutney je hustá dochucovací omáčka z ovoce, zeleniny a spousty koření. Pochází z Indie, ale dnes je již oblíbená po celém světě. Je zajímavá tím, že se v ní snoubí

vícero chutí. Může být sladko-slaná, lehce kyselá i pikantní.

 

Indové čatní podávají ke každému jídlu. Dokáže totiž zjemnit pálivé jídlo, nebo naopak dochutit a zpestřit suchou rýži, či doplnit pečená masa. Kromě toho je pro své zářivé barvy ozdobou každého hodování.

 

Raz, dva, čatní!

 

Příprava je až překvapivě jednoduchá. Základ vždy tvoří ovoce či zelenina, konzervant (cukr a ocet) a různá koření k dochucení. Z ovoce do základu můžete vybrat třeba mango, švestky, jablka, hrušky, broskve či meruňky. Stejně oblíbená je ale i zelenina jako dýně, rajčata, paprika, rebarbora či cibule. Často se používá i kombinace ovoce i zeleniny. A pro ještě větší intenzitu se přidává koření nebo bylinky – česnek, zázvor, chilli, skořice, koriandr a další.

 

Mango čatní je asi nejznámější a najdete ho v každé indické restauraci. Perfektně kombinuje pikantnost se sladkou chutí a díky mangu je krásně jemné. Hodí se například k drůbeži, do různých sendvičů či k sýrům, jako je Brie. Připravte si na něj pár surovin:

 

  • 2 střední zralá manga nakrájená na kostičky
  • 1 malá červená cibule nasekaná nadrobno
  • 50 g rozinek
  • 70 g hnědého cukru
  • 5 lžic nasekaného česneku
  • 3 lžíce nasekaného zázvoru
  • 3 lžíce bílého octa
  • ¼ lžičky soli
  • špetka chilli vloček (volitelné)

 

Všechny ingredience smíchejte v hrnci a nechte provařit na mírném plameni, zhruba půl hodiny. Omáčka by měla být hustá, s jasnými kousky ovoce. Hotové a vychladlé čatní skladujte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.

 

TIP: Pro nevšední kulinářský zážitek nařeďte mango čatní s trochou vody a potírejte jím pečené kuře.

 

Jestli pro vás mango není zrovna to pravé, vyzkoušejte cibulové čatní. Lehce zkaramelizovaná cibule dodává spolu s jablky a rozinkami sladkost, ale zároveň má ten správný říz. Tohle čatní je perfektní k pečeným masům, kozímu sýru, nebo do burgeru. Připravte si:

 

  • 3 velké červené cibule, rozčtvrcené a nakrájené na tenko
  • 2 velká jablka na kostičky
  • 60 g hnědého cukru
  • 80 ml červeného vinného octa
  • 2 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce mletého nového koření
  • ½ lžičky soli
  • 2 snítky tymiánu

 

 

Na olivovém oleji si nechte zkaramelizovat cibuli, pak jí spolu s ostatními ingrediencemi dejte do většího hrnce. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte do změknutí a zhoustnutí, kolem 30 minut. Nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

 

Nemusíte ale zůstat jenom u manga a cibule. Druhů čatní existuje spousta a zkusit můžete třeba i kuřecí prsa s meruňkovým čatní či restovaného pstruha s paprikovým čatní.

 

Čatní zkrátka obohatí vaši kuchyni chuťově i barevně. Jaké kombinace lákají vás? Napište nám své nápady do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.