Markéta Krajčovičová
Doba přípravy1 hod. 5 min.

Luxusní perník s povidlovou omáčkou

Vyzkoušejte recept na dokonalý sváteční perník! Navštivte Kuchyni Lidlu a seznamte se s novou nabídkou Markéty Krajčovičové!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
20

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Perník

  • 3 lžíce švestkových povidel Sympathica
  • 2× vejce "M"
  • 2× hrnky polotučného mléka Pilos (obsah tuku 1,5 %)
  • 1× hrnek slunečnicového oleje Promienna
  • 2× hrnky hladké mouky Castello
  • 1× hrnek polohrubé mouky Castello
  • 1× kypřicí prášek do pečiva Castello (asi 13 g)
  • 1,5× hrnku cukru krupice Castello
  • 1× vanilinový cukr Castello
  • 1 lžička mleté skořice Mikado
  • 1× čokoládový pudink Belbake
  • 3 lžíce holandského kakaa na pečení Castello
  • 1 hrst vlašských ořechů Alesto Fine

Poleva

  • 200 g čokolády na vaření Fin Carré
  • 50 g másla Pilos
  • 1× vejce "M" (bílek)
  • 150 g cukru moučka Castello

Švestková omáčka

  • 200 g švestkových povidel Sympathica
  • cukr krupice Castello (podle chuti)
  • 40 ml suchého červeného vína Bordeaux
  • 0,5 lžička mleté skořice Mikado
  • cukrářský sáček
  • kuchyňský robot
  • pečicí forma (35 x 25 x 6)
  • pečicí papír
  • špejle

POSTUP

Těsto

V robotu smícháme vejce, mléko a olej. V míse smícháme obě mouky s práškem do pečiva, oba cukry, skořici a pudinkový prášek s kakaem a směs vsypeme do robota. Přidáme povidla a zpracujeme. Nakonec vmícháme nahrubo nasekané ořechy. Do formy vyložené pečicím papírem nalijeme těsto a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 35 minut. Poté necháme vychladnout a vyklopíme.

Perník

Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Bílek s cukrem ušleháme dotuha. Perník vykrojíme nožem do tvaru mikulášské boty. Zbylý kousek můžeme rozkrojit a ozdobit jako dárečky. Rozpuštěnou čokoládu rozetřeme na celý povrch perníku a zahladíme. Zdobíme vyšlehanými bílky s cukrem pomocí cukrářského sáčku dle vlastní fantazie. Pokud si při zdobení nejsme jisti, můžeme vzor předem naznačit špejlí nebo formičkou. Dozdobíme opraženými ořechy potřenými olejem pro větší lesk.

Švestková omáčka

V hrnci krátce povaříme povidla, cukr, víno a skořici a přelijeme do konvičky.

Servírování

Ozdobený perník servírujeme na talíři s povidlovou omáčkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU