Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod.

Dušený králík s červeným vínem a švestkami

Dušený králík podle Marcela Ihnačáka. 
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 kg králičích dílů
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • hladká mouka Castello na obalení
  • 100 g sušených švestek Alesto
  • čerstvý tymián
  • 2 polév. lž. švestkových povidel Sympathica
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 80 g másla Pilos
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • 2 kedlubny
  • 1/2 celeru
  • čerstvá bazalka na ozdobu
  • zapékací mísa nebo plech

POSTUP

Dušený králík

Cibuli a 4 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a restujeme v hrnci na troše olivového oleje. Králičí díly rozdělíme na menší kousky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Jakmile je základ orestovaný, přidáme kousky králíka a opékáme na mírném plameni ze všech stran dozlatova. Přidáme sušené švestky nakrájené na menší kousky, čerstvý tymián, povidla, promícháme a podlijeme vínem. Jakmile se odpaří alkohol, podlijeme teplým vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso zalité do 2/3. Králíka dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby přiléváme teplý vývar nebo vodu i v průběhu dušení. Chvíli před dokončením přidáme kousek másla.

Pečená zelenina

Zeleninu nakrájíme na hranolky a zblanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Po asi 3 minutách scedíme, vložíme do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Přidáme zbylý česnek nakrájený na plátky, tymián, zlehka promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut dozlatova. Před dopečením přidáme kousek másla.

Servírování

Dušeného králíka podáváme s pečenou kořenovou zeleninou a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU