Asijské závitky

Asijské závitky

Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich končinách prostě frčí. Dnes se zaměříme na jednu z těchto pochoutek, a to velmi populární závitky. Nejčastěji se připravují asi ve Vietnamu, narazíte na ně však i v dalších zemích Asie.

Můžete samozřejmě navštívit některou z mnoha místních asijských restaurací, v jejichž menu závitky rozhodně nebudou chybět, ale když se do nich pustíte sami, bude to jistě mnohem větší dobrodružství.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jarní a letní závitky lze popsat jako rolky připravované z rýžového papíru, které se plní vším možným – zeleninou, masem, houbami. Nyní je nasnadě otázka, jaký je rozdíl mezi jarními a letními závitky. Jarní závitky se po zabalení ještě smaží v oleji. Letní závitky jsou tedy taková lehčí varianta.

Čím rolky naplnit?

Odpověď zní čímkoli, co doma najdete - mrkev, okurku, kedlubnu nebo sójové klíčky. Hlavně nesmí chybět tenké rýžové nudle! Jarní, tedy smažené závitky se plní často krevetami a čínským zelím, do těch čerstvých - letních zabalte již upravené maso, např. kuřecí, či ledový nebo římský salát apod. Podle chuti také můžete přidat koriandr a mátu, prostě bylinky, které celý pokrm krásně doladí.

Před plněním následujte pár dobrých rad, kterými se řídí i ti zkušenější:

  • Zeleninu nakrájejte na opravdu drobné nudličky, aby se vám pak závitek dobře balil. Základem je tedy správný nůž. Jaký si vybrat, vám doporučí Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie.
  • Zeleninu můžete před přípravou závitků i namarinovat, dostane tak lepší šmak. Zkuste třeba jednoduchou sladko-kyselou marinádu podle Romana Pauluse. Pokud však preferujete čerstvou křupavou zeleninu, marinovat nemusíte.

Rýžový papír

Jak už jsme si řekli, rýžový papír je klíčovou surovinou. Papír se vyrábí z rýžové mouky a vody. Než s papírem začnete pracovat, namočte ho do teplé vody, změkne a bude se vám s ním lépe pracovat. S vodou to však nesmíte přehnat, jinak se vám bude trhat a máte po závitkách! Někteří zkušení „závitkáři“ radí, že na smažené závitky je lepší použít dva papíry, zatímco na čerstvé stačí jeden.

Balíme to!

Následuje další krok – jak všechny tyto suroviny proměnit v závitek. Do spodní části mokrého rýžového papíru položíme trochu náplně a začneme rolovat. Důležité je dobře „utahovat“, aby se vám rolka nerozpadla. Když se dostaneme do poloviny papíru a náplň je už rýžovým papírem obalená, přeložíme kraje dovnitř závitku a zarolujeme do konce. Teď následuje smažení v případě jarních závitků a konzumace v případě letních. Jarní závitky si můžete připravit i do zásoby, po usmažení je jednoduše zamrazte.

Myslíte si, že nemáte na přípravu závitků čas, ale dali byste si? Skočte si do některé z našich prodejen, kde seženete již hotové jarní závitky. Vybrat si můžete jak z masových, tak vegetariánských verzí.

S čím servírovat?

Závitky, ať už smažené nebo čerstvé, podávejte s omáčkou. Hodí se k nim jak jednoduchá omáčka připravená z omáčky rybí s trochou octa, citronové šťávy a cukru. Milovníci pálivých chutí mohou sáhnout po chilli omáčce, nebo zkuste vynikající arašídovou omáčku, kterou jsme připravovali s Romanem Paulusem v naší Kulinářské akademii. Není to úplně tradiční, ale proč to nezkusit?

Šup s nimi do krabičky

Ano, i tak můžete se závitky naložit. Je to zdravá obměna monotónních svačinek do práce. A co je výhodou takovýchto závitků? Jsou bezlepkové, takže si je mohou připravit všichni ti, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU