Jarní a letní závitky lze popsat jako rolky připravované z rýžového papíru, které se plní vším možným – zeleninou, masem, houbami. Nyní je nasnadě otázka, jaký je rozdíl mezi jarními a letními závitky. Jarní závitky se po zabalení ještě smaží v oleji. Letní závitky jsou tedy taková lehčí varianta.
Odpověď zní čímkoli, co doma najdete - mrkev, okurku, kedlubnu nebo sójové klíčky. Hlavně nesmí chybět tenké rýžové nudle! Jarní, tedy smažené závitky se plní často krevetami a čínským zelím, do těch čerstvých - letních zabalte již upravené maso, např. kuřecí, či ledový nebo římský salát apod. Podle chuti také můžete přidat koriandr a mátu, prostě bylinky, které celý pokrm krásně doladí.
Před plněním následujte pár dobrých rad, kterými se řídí i ti zkušenější:
Jak už jsme si řekli, rýžový papír je klíčovou surovinou. Papír se vyrábí z rýžové mouky a vody. Než s papírem začnete pracovat, namočte ho do teplé vody, změkne a bude se vám s ním lépe pracovat. S vodou to však nesmíte přehnat, jinak se vám bude trhat a máte po závitkách! Někteří zkušení „závitkáři“ radí, že na smažené závitky je lepší použít dva papíry, zatímco na čerstvé stačí jeden.
Následuje další krok – jak všechny tyto suroviny proměnit v závitek. Do spodní části mokrého rýžového papíru položíme trochu náplně a začneme rolovat. Důležité je dobře „utahovat“, aby se vám rolka nerozpadla. Když se dostaneme do poloviny papíru a náplň je už rýžovým papírem obalená, přeložíme kraje dovnitř závitku a zarolujeme do konce. Teď následuje smažení v případě jarních závitků a konzumace v případě letních. Jarní závitky si můžete připravit i do zásoby, po usmažení je jednoduše zamrazte.
Myslíte si, že nemáte na přípravu závitků čas, ale dali byste si? Skočte si do některé z našich prodejen, kde seženete již hotové jarní závitky. Vybrat si můžete jak z masových, tak vegetariánských verzí.
Závitky, ať už smažené nebo čerstvé, podávejte s omáčkou. Hodí se k nim jak jednoduchá omáčka připravená z omáčky rybí s trochou octa, citronové šťávy a cukru. Milovníci pálivých chutí mohou sáhnout po chilli omáčce, nebo zkuste vynikající arašídovou omáčku, kterou jsme připravovali s Romanem Paulusem v naší Kulinářské akademii. Není to úplně tradiční, ale proč to nezkusit?
Ano, i tak můžete se závitky naložit. Je to zdravá obměna monotónních svačinek do práce. A co je výhodou takovýchto závitků? Jsou bezlepkové, takže si je mohou připravit všichni ti, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.