Jarní a letní závitky lze popsat jako rolky připravované z rýžového papíru, které se plní vším možným – zeleninou, masem, houbami. Nyní je nasnadě otázka, jaký je rozdíl mezi jarními a letními závitky. Jarní závitky se po zabalení ještě smaží v oleji. Letní závitky jsou tedy taková lehčí varianta.
Odpověď zní čímkoli, co doma najdete - mrkev, okurku, kedlubnu nebo sójové klíčky. Hlavně nesmí chybět tenké rýžové nudle! Jarní, tedy smažené závitky se plní často krevetami a čínským zelím, do těch čerstvých - letních zabalte již upravené maso, např. kuřecí, či ledový nebo římský salát apod. Podle chuti také můžete přidat koriandr a mátu, prostě bylinky, které celý pokrm krásně doladí.
Před plněním následujte pár dobrých rad, kterými se řídí i ti zkušenější:
Jak už jsme si řekli, rýžový papír je klíčovou surovinou. Papír se vyrábí z rýžové mouky a vody. Než s papírem začnete pracovat, namočte ho do teplé vody, změkne a bude se vám s ním lépe pracovat. S vodou to však nesmíte přehnat, jinak se vám bude trhat a máte po závitkách! Někteří zkušení „závitkáři“ radí, že na smažené závitky je lepší použít dva papíry, zatímco na čerstvé stačí jeden.
Následuje další krok – jak všechny tyto suroviny proměnit v závitek. Do spodní části mokrého rýžového papíru položíme trochu náplně a začneme rolovat. Důležité je dobře „utahovat“, aby se vám rolka nerozpadla. Když se dostaneme do poloviny papíru a náplň je už rýžovým papírem obalená, přeložíme kraje dovnitř závitku a zarolujeme do konce. Teď následuje smažení v případě jarních závitků a konzumace v případě letních. Jarní závitky si můžete připravit i do zásoby, po usmažení je jednoduše zamrazte.
Myslíte si, že nemáte na přípravu závitků čas, ale dali byste si? Skočte si do některé z našich prodejen, kde seženete již hotové jarní závitky. Vybrat si můžete jak z masových, tak vegetariánských verzí.
Závitky, ať už smažené nebo čerstvé, podávejte s omáčkou. Hodí se k nim jak jednoduchá omáčka připravená z omáčky rybí s trochou octa, citronové šťávy a cukru. Milovníci pálivých chutí mohou sáhnout po chilli omáčce, nebo zkuste vynikající arašídovou omáčku, kterou jsme připravovali s Romanem Paulusem v naší Kulinářské akademii. Není to úplně tradiční, ale proč to nezkusit?
Ano, i tak můžete se závitky naložit. Je to zdravá obměna monotónních svačinek do práce. A co je výhodou takovýchto závitků? Jsou bezlepkové, takže si je mohou připravit všichni ti, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…