Posvícenské koláčky
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

11 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Svatební, posvícenské, letní na plech – česká kuchyně koláče miluje. S Mirkou van Gils Slavíkovou si tentokrát připravíme voňavé posvícenské koláče s tvarohem a povidly.


Tagy

Česká klasika

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 11 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 100 g plnotučné mléko Pilos
  • 4 g sušené droždí Belbake
  • 80 g cukr moučka Belbake
  • 6 × žloutek
  • 300 g hladká mouka Belbake
  • 0,5 g muškátový oříšek
  • 0,5 × citron (kůra)
  • 2 g sůl Kania
  • 100 g máslo Pilos
  • 0,5 × vanilkový lusk

Tvarohová náplň:

  • 125 g měkký tvaroh Pilos
  • 2 × žloutek
  • 0,75 × citron (kůra)
  • 0,5 × vanilkový lusk
  • 25 g cukr moučka Belbake
  • na ozdobu rozinky namočené v tuzemáku

Švestková náplň:

  • na plnění švestková povidla Náš kraj
  • na ozdobu mandle Alesto

Mandlová drobenka:

  • 60 g mandlová mouka
  • 80 g máslo Pilos
  • 80 g cukr moučka Belbake
  • 1 × vanilkový lusk
  • 50 g hladká mouka Belbake

Dokončení:

  • 150 g máslo Pilos
  • 30 ml tuzemák Alliance
  • na posypání vanilkový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 124 kJ / 507 kcal

Bílkoviny

8,00 g

Tuky

32,50 g

Vláknina

1,70 g

Sůl

0,23 g

Sacharidy

43,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto:

01.Do vlažného mléka přidáme sušené droždí, moučkový cukr, 3 žloutky a lehce rozmícháme. Přidáme zbylé suroviny – prosátou mouku, muškátový oříšek, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, máslo a zrníčka vanilky a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Těsto alespoň dvakrát srazíme (když zvětší dvakrát objem, těsto zpracujeme do bochánku).

02.Vykynuté těsto rozdělíme na 11 dílů o váze asi 100 g a vytvoříme klonky – hladké kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět vykynout.

Tvarohová náplň:

03.Tvaroh necháme vykapat, pokud je příliš řídký. Přidáme žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, zrníčka vanilky a moučkový cukr a vymícháme dohladka.

04.Tvaroh i povidla přendáme do cukrářských sáčků, aby se nám koláčky lépe plnily.

Drobenka:

05.Mandlovou mouku, máslo, moučkový cukr, zrníčka z vanilky a hladkou mouku proděláme ručně na drobenku.

Koláčky:

06.Nakynuté kuličky rozmáčkneme likérovou skleničkou na koláčky. Okraje potřeme rozšlehanými žloutky (celkem budeme potřebovat 3 žloutky). 

07.Koláčky plníme připravenou tvarohovou a povidlovou náplní dle fantazie. Tvaroh ozdobíme rozinkami namočenými v tuzemáku, povidla oloupanými a nasekanými mandlemi. Nakonec posypeme drobenkou.

08.Koláčky můžeme ještě nechat dokynout a poté pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut.

Dokončení:

09.Máslo rozpustíme, smícháme s tuzemákem a ještě horké koláče potřeme. Na závěr koláčky lehce pocukrujeme.

10.Z uvedeného množství surovin připravíme 11 koláčků.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo