Kuchyně
Česká
Počet porcí
11 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Svatební, posvícenské, letní na plech – česká kuchyně koláče miluje. S Mirkou van Gils Slavíkovou si tentokrát připravíme voňavé posvícenské koláče s tvarohem a povidly.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 124 kJ / 507 kcal
Bílkoviny
8,00 g
Tuky
32,50 g
Vláknina
1,70 g
Sůl
0,23 g
Sacharidy
43,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do vlažného mléka přidáme sušené droždí, moučkový cukr, 3 žloutky a lehce rozmícháme. Přidáme zbylé suroviny – prosátou mouku, muškátový oříšek, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, máslo a zrníčka vanilky a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Těsto alespoň dvakrát srazíme (když zvětší dvakrát objem, těsto zpracujeme do bochánku).
02.Vykynuté těsto rozdělíme na 11 dílů o váze asi 100 g a vytvoříme klonky – hladké kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět vykynout.
03.Tvaroh necháme vykapat, pokud je příliš řídký. Přidáme žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, zrníčka vanilky a moučkový cukr a vymícháme dohladka.
04.Tvaroh i povidla přendáme do cukrářských sáčků, aby se nám koláčky lépe plnily.
05.Mandlovou mouku, máslo, moučkový cukr, zrníčka z vanilky a hladkou mouku proděláme ručně na drobenku.
06.Nakynuté kuličky rozmáčkneme likérovou skleničkou na koláčky. Okraje potřeme rozšlehanými žloutky (celkem budeme potřebovat 3 žloutky).
07.Koláčky plníme připravenou tvarohovou a povidlovou náplní dle fantazie. Tvaroh ozdobíme rozinkami namočenými v tuzemáku, povidla oloupanými a nasekanými mandlemi. Nakonec posypeme drobenkou.
08.Koláčky můžeme ještě nechat dokynout a poté pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut.
09.Máslo rozpustíme, smícháme s tuzemákem a ještě horké koláče potřeme. Na závěr koláčky lehce pocukrujeme.
10.Z uvedeného množství surovin připravíme 11 koláčků.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT