Ideální postup na to nejlepší kynuté těsto:
Všechny suroviny vyndáme z lednice a necháme temperovat na pokojovou teplotu. Pouze mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, a mouku prosejeme.
Tekutina: tekutinu přidávejte vždy vlažnou, aby se správně nastartoval proces kynutí. Nezahřívejte však na více jak 42 °C, abyste nezahubili kvasinky. Použít můžete mléko, podmáslí, ale i vodu či pivo.
Nadrobené čerstvé (nebo sušené) kvasnice nasypeme do misky, přidáme trochu krupicového cukru, promícháme a zalijeme částí vlažného mléka.
Cukr: kvasinky se živí cukrem. Proto trocha musí být v každém, i slaném, těstě. Použít však lze i jiné sladidlo – med, sirup či třtinový cukr.
Zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.
Kvasnice: sušené a čerstvé droždí můžete v receptech libovolně zaměňovat. 21 g (půlka kostky) čerstvého droždí nahradí 7 g (celé balení) sušeného a naopak. Tato množství obecně vystačí na 500 g mouky.
Do mísy nandáme zbytek prosáté mouky a cukru, žloutky, zbytek vlažného mléka a naběhlý kvásek.
Mouka: pro lépe nakypřené těsto se vyplatí mouku předem prosát, aby se provzdušnila.
Promícháme stěrkou, dokud se těsto nespojí, a teprve poté přidáme tuk se solí. V robotu s hákem vypracujeme dohladka.
Sůl: špetka soli zvýrazní chuť. Neměla by však přijít do přímého kontaktu s kvasnicemi, které ničí.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nebo v lednici) nakynout do zdvojnásobení. Následně ho krátce propracujeme a vytvoříme pečivo dle preferencí.
Kynutí: správně nakynuté těsto by mělo přibližně zdvojnásobit objem. Tradičně těsto kyne v teplém prostředí mezi 25–30 °C asi 45 minut (při použití sušených kvasnic 1 hodinu). Existuje však i pomalé kynutí. V chladu v lednici může trvat i celý den (či přes noc) a výsledné pečivo pak bývá jemnější.
Kynuté těsto je základem tradičního českého pečiva. Připravíte z něj oblíbené buchty, sváteční mazanec a vánočku. Neobejdete se bez něj při přípravě tradičních koláčů, věnců či pletenců a když použijete hrubou mouku, hodí se i na kynuté knedlíky. A v neposlední řadě z něj vytvoříte jednoduché buchtičky, které s vanilkovou omáčkou vykouzlí oblíbené dětské buchtičky se šódó.