Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Kynuté knedlíky plněné borůvkami

Nejlepší ovocné knedlíky umí samozřejmě jen maminky a babičky, ale vy jim můžete zkusit obstojně konkurovat. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na jeden z nejoblíbenějších českých dezertů a sladkých hlavních jídel – kynuté borůvkové knedlíky. Dozvíte se, jak těsto na ovocné knedlíky připravit (včetně zadělání kvásku), jak je naplnit (borůvky můžete nahradit jiným ovocem nebo povidly) i jak je uvařit v páře tak, aby se nelepily.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kynuté knedlíky plněné borůvkami

  • 0,5× kostky čerstvého droždí (21g)
  • 2 × lžíce krupicového cukru
  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1× vejce „M“
  • 1 × lžíce rostlinného oleje
  • 1 × špetka soli
  • mražené borůvky
  • rozpuštěné máslo k podávání
  • moučkový cukr k podávání
  • tvrdý tvaroh k podávání
  • kuchyňský robot
  • kuchyňský vál
  • pařáček
  • kuchyňský váleček

POSTUP

Z rozdrobeného droždí, cukru, trochy mouky a části vlažného mléka připravíme kvásek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

Ze zbylé mouky, vejce, oleje, zbytku vlažného mléka a špetky soli a nastartovaného kvásku zpracujeme v robotu hladké těsto, které opět přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout na dvojnásobek.

Těsto vyválíme na tloušťku 1 cm, rozřežeme na obdélníky (těsto vychází asi na 16 knedlíků) a poté plníme zmrzlými borůvkami. Plněné knedlíky ještě jednou necháme krátce nakynout a poté vaříme v páře 5–10 minut.

Hotové borůvkové knedlíky hned propícháme špejlí nebo párátkem a podáváme se strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU