Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Meruňkové knedlíky

Kdo by nemiloval ovocné knedlíky jako od babičky? Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na meruňkové knedlíky a připomeňte si, jak chutná léto u babičky na chalupě.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 300 g brambory
  • 1 × špetka sůl Kania
  • 2 × vejce „M“
  • 250 g tučný tvaroh Pilos
  • 150 g pšeničná krupice Belbake
  • 150 g hrubá mouka Belbake + na pomoučnění

Plněné knedlíky:

  • 500 g meruňky
  • 1 × citron (kůra)
  • dle chuti tuzemák Alliance
  • 20 g vanilkový cukr

Orestovaná strouhanka:

  • 300 g strouhanka Belbake
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • dle chuti cukr krupice Belbake
  • dle chuti skořice mletá Kania

Meruňkový rozvar:

  • 500 g meruňky
  • 100 g cukr krupice Belbake
  • 30 ml tuzemák Alliance

Na servírování:

  • na posypání tvrdý tvaroh na strouhání Pilos
  • na posypání cukr moučka Belbake
  • na ozdobu čerstvá máta

POSTUP

Těsto:

1. Den dopředu připravíme brambory. Celé brambory i se slupkou omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme podle velikosti asi 15 minut doměkka. Scedíme, necháme vychladnout a oloupeme.

2. Druhý den brambory propasírujeme skrz lis na brambory, osolíme, v míse smícháme s vejci a tvarohem a důkladně promícháme. Přisypeme krupici a hrubou mouku, promícháme, přendáme na pracovní plochu a vypracujeme. 

Plněné knedlíky:

3. Z těsta vytvarujeme váleček, odřízneme potřebné množství těsta a zabalíme do něj meruňky, které jsme předtím vypeckovali.

Tip: Pokud máte větší meruňky, použijte do každého knedlíku polovinu, menší meruňky můžete použít celé.

4. V hrnci přivedeme k varu vodu, ochutíme ji kousky citronové kůry, které připravíme škrabkou, tuzemákem a vanilkovým cukrem. Do této vody vkládáme knedlíky a vaříme podle velikosti 8–10 minut, záleží na velikosti a zralosti meruněk.

Orestovaná strouhanka:

5. V pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme strouhanku s cukrem a skořicí. Po uvaření knedlíky v této směsi obalíme.  

Meruňkový rozvar:

6. Meruňky, cukr a tuzemák vložíme do hrnce a rozvaříme na konzistenci podobnou džemu. 

Tip: Pokud máte tvrdší meruňky, přidejte trochu vody, aby se lépe rozvařily.

Servírování:

7. Knedlíky obalené ve strouhance podáváme s meruňkovým rozvarem a strouhaným tvarohem, posypeme moučkovým cukrem a dozdobíme snítkou máty.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1158 kcal, 34 g bílkovin, 201 g sacharidů, 17 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.