Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Litý meruňkový koláč s drobenkou

Litý koláč je ideální dezert – je jednoduchý a chutná tak dobře! Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na překvapivě snadný litý koláč s drobenkou, který on sám považuje za vrchol letní sezóny. Není to náhodou, do tohoto skvělého domácího koláče totiž můžete zpracovat libovolné ovoce, které vám uzraje na zahrádce nebo které pořídíte v obchodě – meruňky, jablka, hrušky nebo třeba švestky. Koláč můžete upéct buď jen tak, nebo přidat ještě drobenku se skořicí. Na talíři bude nejlépe vypadat (a hlavně chutnat) s kopečkem vanilkové zmrzliny.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Litý meruňkový koláč s drobenkou

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g másla + na vymazání
  • 2 vejce „M“
  • 50 plnotučného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • 200 g čerstvých meruněk
  • 1 káv. lžič. skořice
  • drobenka
  • pečicí plech
  • metlička

POSTUP

V míse smícháme mouku, rozpuštěné máslo, vejce, mléko, prášek do pečiva a cukry. Promícháme metličkou a přidáme špetku soli. Máslem dobře vymažeme formu, vysypeme polohrubou moukou a nalijeme do ní těsto na koláč, na které naskládáme čtvrtiny vypeckovaných meruněk. Zasypeme drobenkou, do které jsme přidali lžičku skořice a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 30–35 minut.

Tip: Jak připravit drobenku se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

 

Vychladlý koláč nakrájíme a servírujeme ideálně s vanilkovou zmrzlinou, griliášem, čerstvými meduňkami, posypaný moučkovým cukrem a ozdobený lístkem meduňky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU