Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Drobenka a rebarborový crumble

Že nevíte, co je to crumble? Tak to si pochutnáte! Šéfkuchař Roman Paulus jako dezert připravil „obrácený koláč“ známý jako crumble – s rebarborou a jahodami. K tomu ukáže i to, jak připravit drobenku nebo jak zkaramelizovat třtinový cukr. Drobenku (někdy se jí říká žmolenka) pak můžete využít i jinde při pečení – třeba u koláčů. A když vám crumble zachutná (výborný je se zmrzlinou), tak vyměňte rebarboru třeba za hrušky, švestky nebo jablka a ochutnejte jeho další varianty.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Drobenka

  • 80 g másla
  • 160 g cukru krystal
  • 160 g hrubé mouky

Rebarborový crumble

  • 2 polév. lž. třtinového cukru
  • 2 polév. lž. strouhaného zázvoru
  • 400 g rebarbory
  • špetka skořice
  • 1 polév. lž. tuzemáku
  • 2 jahody
  • čerstvá meduňka
  • vanilková zmrzlina
  • zapékací mísa

POSTUP

Jak připravit drobenku?

Drobenka (někdy nazývaná žmolenka) není žádná věda. Připravíme ji z mouky, másla a krupicového cukru. Suroviny dáme do mísy a rukama „žmouláme“ tak dlouho, dokud se správně nedrobí.

Hotovou ji můžeme přendat do krabičky a uchovávat v lednici minimálně týden na další použití.

Rebarborový crumble:

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Třtinový cukr v pánvi opatrně zkaramelizujeme, přidáme nastrouhaný zázvor, poté připravenou rebarboru, skořici, tuzemák a krátce podusíme.

Hotovou směs přendáme do zapékací misky, přidáme na čtvrtiny pokrájené jahody, posypeme bohatou vrstvou drobenky a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C dozlatova (15–20 min).

Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a ozdobené lístky čerstvé meduňky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU