Vanilková zmrzlina
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vanilková zmrzlina je neodmyslitelnou součástí každého léta. Představte si ale, jak vám bude chutnat, když si ji připravíte sami! Domácí vanilková zmrzlina totiž není nijak náročná, což vám dokáže šéfkuchař Roman Paulus. Využijete k tomu samé kvalitní suroviny – mléko, smetanu, vyšlehané žloutky a samozřejmě celý vanilkový lusk. K dokonalému výsledku pak už jen postačí dostatek času a základní domácí zmrzlinovač. Jen bude nezbytné, abyste začali připravovat druhou dávku hned po dokončení té první, která zaručeně jako zázrakem zmizí během několika desítek minut.

Tagy

Zmrzlina

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 300 ml smetany (33 % tuku)
  • 1 × vanilkový lusk
  • 115 g krupicového cukru
  • 3 × žlolutky

Orientační nutriční hodnoty

Energie

7 368 kJ / 1 761 kcal

Bílkoviny

24,70 g

Tuky

122,60 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,50 g

Sacharidy

140,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Smetanu a mléko zahřejeme a přidáme rozpůlený vanilkový lusk (semínka z lusku vydlabeme a přidáme ke směsi), vypneme plamen a necháme odstát 3 hodiny.

02.Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Vanilkovou mléčnou směs ohřejeme, menší část přilejeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylého mléka. Za stálého míchání zahřejeme „na růži“ – to znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Přecedíme a necháme vychladnout.

03.Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

04.Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku.

05.Podáváme například s griliášem a cukrovou trubičkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo