Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Pražský koláč

Znáte pražský koláč? Není to ledajaký koláček s povidly nebo tvarohem navrchu, ale hotový „koláčový dort“ plněný krémem. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém vám ukáže, nejenom jak připravit hladké kynuté těsto, ale i jak správně vytvarovat a upéct bochánek, který bude základ pražského koláče. Zatímco bude koláč zlátnout v troubě, zjistíte i jak připravit krém se šlehačkou a jak jím pražský koláč naplnit.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Koláč:

  • 250 g polohrubá mouka
  • 10 g krupicový cukr
  • 17 g čerstvé droždí
  • 70 ml plnotučné mléko
  • 2 × vejce + na potření
  • 1 × špetka sůl
  • 90 g máslo
  • drobenka
  • na posypání moučkový cukr

Krém:

  • 300 g plnotučné mléko
  • 65 g krupicový cukr
  • 1 × vanilkový cukr
  • 50 g vanilkový pudink
  • 100 g máslo
  • 70 g smetana (33 % tuku)

POSTUP

Koláč:

Mouku, cukr, nadrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, špetku soli a změklé máslo nandáme do mísy a vypracujeme z nich vláčné těsto.

V přístroji Monsieur Cuisine Smart zvolíme program hnětení pro měkké těsto a necháme pracovat 2 minuty.

Hotové těsto necháme nakynout přikryté utěrkou na teplém místě do zdvojnásobení. Následně z něj vypracujeme bochánek, který opět přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.

Před pečením bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Tip: Drobenku připravte ze 20 g másla, 40 g cukru a 40 g hrubé mouky. Podrobný video návod, jak na drobenku, najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Krém:

Část mléka smícháme s pudinkovým práškem a zbytek s oběma cukry přivedeme do varu. Pudinkovou směs přilejeme k vroucí tekutině a mícháme do ztuhnutí.

Ještě do teplého krému přidáme studené máslo a zapracujeme šlehačem dohladka. Necháme vychladnout ideálně přes noc v lednici, přikryté potravinovou fólií.

Druhý den vychlazený pudink znovu načechráme šlehačem. Zvlášť vyšleháme smetanu a šlehačku opatrně zamícháme do pudinkové hmoty.

Pražský koláč:

Vychladlý koláč podélně rozřízneme a naplníme připraveným pudinkovým krémem. Nakonec zlehka zasypeme moučkovým cukrem a podáváme

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 999 kcal, 15 g bílkovin, 105 g sacharidů, 57 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.