Koláč:
Mouku, cukr, nadrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, špetku soli a změklé máslo nandáme do mísy a vypracujeme z nich vláčné těsto.
V přístroji Monsieur Cuisine Smart zvolíme program hnětení pro měkké těsto a necháme pracovat 2 minuty.
Hotové těsto necháme nakynout přikryté utěrkou na teplém místě do zdvojnásobení. Následně z něj vypracujeme bochánek, který opět přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.
Před pečením bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Tip: Drobenku připravte ze 20 g másla, 40 g cukru a 40 g hrubé mouky. Podrobný video návod, jak na drobenku, najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Krém:
Část mléka smícháme s pudinkovým práškem a zbytek s oběma cukry přivedeme do varu. Pudinkovou směs přilejeme k vroucí tekutině a mícháme do ztuhnutí.
Ještě do teplého krému přidáme studené máslo a zapracujeme šlehačem dohladka. Necháme vychladnout ideálně přes noc v lednici, přikryté potravinovou fólií.
Druhý den vychlazený pudink znovu načechráme šlehačem. Zvlášť vyšleháme smetanu a šlehačku opatrně zamícháme do pudinkové hmoty.
Pražský koláč:
Vychladlý koláč podélně rozřízneme a naplníme připraveným pudinkovým krémem. Nakonec zlehka zasypeme moučkovým cukrem a podáváme
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 999 kcal, 15 g bílkovin, 105 g sacharidů, 57 g tuků.