Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Koláčky s dvojí náplní

Naučte se péct koláče, není to žádná věda! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný recept na speciální kynuté koláčky s dvojí náplní – takzvané dvojctihodné koláče. Zjistíte, jak připravit kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky i jak z něj potom udělat pevné a pružné kynuté těsto. Samotná příprava koláčů je pak už jen otázka chvilky tréninku. Roman Paulus připravil variantu s tvarohovou náplní a povidly, ale můžete nachystat různé kombinace podle vlastních chutí – zapojit třeba můžete ořechovou a makovou náplň nebo ovoce. Jednoduše podle toho, co máte nejraději.


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí 125 g másla tvarohová náplň 200 g švestková povidla 30 ml tuzemáku 50 g piškotů drobenka
  • 3 polév. lž. krupicového cukru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 500 g polohrubé mouky + na pomoučnění
  • 2 vejce „M“
  • 4 polév. lž. rostlinného oleje
  • špetka soli
  • sítko
  • mašlovačka
  • pečicí papír
  • vykrajovátko
  • kuchyňský váleček
  • kuchyňský vál
  • kuchyňský robot

POSTUP

Nejprve z nadrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a lžíce mouky necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Těsto připravíme ze zbytku prosáté mouky, jednoho vejce, oleje, špetky soli, změklého másla a připraveného kvásku. Zpracujeme ručně nebo pomocí robota v hladkou hmotu. Těsto necháme alespoň 30 minut na teplém místě nakynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku podle triků Kulinářské akademie Lidlu a povidlovou náplň svařením povidel, namletých piškotů a tuzemáku.

Těsto na vále ještě krátce propracujeme a vyválíme přibližně 1 cm tlustý plát, ze kterého kroužkem (nebo skleničkou) vykrajujeme kolečka. Na kolečko naneseme tvarohovou náplň a uzavřeme. Naplněné kuličky naskládáme a plech (zachováme dostatečné rozestupy – koláče nakynou) vyložený pečicím papírem, do každého palcem uděláme důlek, který naplníme povidlovou náplní. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut nakynout. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dozlatova.

 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU