Drobenka a rebarborový crumble
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Britská

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Že nevíte, co je to crumble? Tak to si pochutnáte! Šéfkuchař Roman Paulus jako dezert připravil „obrácený koláč“ známý jako crumble – s rebarborou a jahodami. K tomu ukáže i to, jak připravit drobenku nebo jak zkaramelizovat třtinový cukr. Drobenku (někdy se jí říká žmolenka) pak můžete využít i jinde při pečení – třeba u koláčů. A když vám crumble zachutná (výborný je se zmrzlinou), tak vyměňte rebarboru třeba za hrušky, švestky nebo jablka a ochutnejte jeho další varianty.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Drobenka

  • 80 g másla
  • 160 g cukru krystal
  • 160 g hrubé mouky

Rebarborový crumble

  • 2 × lžíce třtinového cukru
  • 2 × lžíce strouhaného zázvoru
  • 400 g rebarbory
  • špetka skořice
  • 1 × lžíce tuzemáku
  • 2 × jahody
  • čerstvá meduňka
  • vanilková zmrzlina

Orientační nutriční hodnoty

Energie

8 481 kJ / 2 027 kcal

Bílkoviny

20,70 g

Tuky

67,40 g

Vláknina

12,20 g

Sůl

0,01 g

Sacharidy

328,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Jak připravit drobenku?

01.Drobenka (někdy nazývaná žmolenka) není žádná věda. Připravíme ji z mouky, másla a krupicového cukru. Suroviny dáme do mísy a rukama „žmouláme“ tak dlouho, dokud se správně nedrobí.

02.Hotovou ji můžeme přendat do krabičky a uchovávat v lednici minimálně týden na další použití.

Rebarborový crumble:

03.Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

04.Třtinový cukr v pánvi opatrně zkaramelizujeme, přidáme nastrouhaný zázvor, poté připravenou rebarboru, skořici, tuzemák a krátce podusíme.

05.Hotovou směs přendáme do zapékací misky, přidáme na čtvrtiny pokrájené jahody, posypeme bohatou vrstvou drobenky a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C dozlatova (15–20 min).

06.Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a ozdobené lístky čerstvé meduňky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo