Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

 Klasický kynutý koláč s borůvkami či jiným ovocem si nejspíš pamatujete z návštěv svojí babičky, ale díky video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse si teď doma můžete připravit vlastní a nejméně stejně tak dobrý! Naučíte se připravit to nejdůležitější – tedy kynuté těsto, které pak stačí jen vyválet, přenést na plech a ozdobit borůvkami nebo jiným oblíbeným ovocem. Borůvkový koláč pak nakonec můžete ještě posypat drobenkou a dát do trouby. Pak už si jen budete muset dávat pozor, abyste ho celý nesnědli ještě horký, čerstvě vytažený z trouby.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
16

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 g špaldová mouka + na pomoučnění
  • 4 × lžíce rostlinný olej
  • 3 × lžíce krupicový cukr
  • 125 g máslo + na vymazání
  • 2 × vejce „M“
  • 42 g čerstvé droždí
  • 300 ml plnotučné mléko
  • 1 × špetka sůl
  • 600 g borůvky
  • drobenka

POSTUP

Do mísy dáme mouku, olej, cukr, změklé máslo, vejce, nadrobené droždí, vlažné mléko a promícháme. Následně přidáme špetku soli a v robotu zpracujeme těsto, které necháme asi 30 minut na teplém místě nakynout do zdvojnásobení.

Tip: Můžete předem připravit kvásek z vlažného mléka, droždí, trochy cukru a mouky, nebo postupovat dle videa a ze všech surovin rovnou připravit těsto.

Během kynutí pečicí plech vymažeme máslem a vysypeme ideálně hrubou moukou. Podle triku Kulinářské akademie Lidlu připravíme drobenku a pokud máme zmrzlé borůvky, necháme je rozmrznout a následně v sítku vykapat.

Tip: Šťávu z borůvek nevyhazujte, ale přidejte třeba do nápoje či ranní ovesné kaše.

Nakynuté těsto na pomoučněné podložce vyválíme přibližně na velikost plechu, do kterého ho následně přendáme. Na základ rovnoměrně rozprostřeme borůvky a drobenku. Necháme ještě jednou asi 30 minut na teplém místě nakynout.

Poté pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 35 minut na program horkovzduch dozlatova.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 477 kcal, 8 g bílkovin, 66 g sacharidů, 20 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.