Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme i jednu pecku, abychom zachovali typické aroma ovoce.
Tip: Můžeme je skládat vnitřní půlkou ke sklu, střechovitě nebo jednu na druhou.
Vodu a cukr přivedeme do varu. Vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a nožem z něho vyndáme semínka, přidáme do tekutiny (semínka i slupku).
Sklenici napěchovanou ovocem zalijeme připraveným vroucím vanilkovým rozvarem. Se sklenicí několikrát bouchneme, aby se uvolnily bublinky a ujistíme se, že je všechno ovoce potopené v tekutině.
Uzavřeme a přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C.
Hotové kompoty opatrně vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout otočené víčkem dolů.