Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 14 min.

Meruňkový kompot

Nejlepší způsob, jak si schovat kousek léta i na zimu, je připravit si ze sezónního ovoce dobrý kompot. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod na kompot z oblíbených meruněk. Naučíte se, jak připravit základ z cukrového rozvaru a vanilkového lusku, a zjistíte, proč je dobré v kompotu nechat i několik pecek. Nakonec bude stačit už jen 25 minut v zavařovacím hrnci. Kompoty vám pak vydrží ve spíži několik měsíců až let. Nebo jednoduše do té doby, než si na všech pochutnáte.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 l vody
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kg čerstvých meruněk
  • sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

POSTUP

Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme i jednu pecku, abychom zachovali typické aroma ovoce.

Tip: Můžeme je skládat vnitřní půlkou ke sklu, střechovitě nebo jednu na druhou.

Vodu a cukr přivedeme do varu. Vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a nožem z něho vyndáme semínka, přidáme do tekutiny (semínka i slupku).

Sklenici napěchovanou ovocem zalijeme připraveným vroucím vanilkovým rozvarem. Se sklenicí několikrát bouchneme, aby se uvolnily bublinky a ujistíme se, že je všechno ovoce potopené v tekutině.

Uzavřeme a přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C.

Hotové kompoty opatrně vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout otočené víčkem dolů.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU