Meruňkový kompot
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 14 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Nejlepší způsob, jak si schovat kousek léta i na zimu, je připravit si ze sezónního ovoce dobrý kompot. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod na kompot z oblíbených meruněk. Naučíte se, jak připravit základ z cukrového rozvaru a vanilkového lusku, a zjistíte, proč je dobré v kompotu nechat i několik pecek. Nakonec bude stačit už jen 25 minut v zavařovacím hrnci. Kompoty vám pak vydrží ve spíži několik měsíců až let. Nebo jednoduše do té doby, než si na všech pochutnáte.

Tagy

Zavařování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 l vody
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 × vanilkový lusk
  • 1 kg čerstvých meruněk

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 104 kJ / 2 415 kcal

Bílkoviny

14,00 g

Tuky

3,90 g

Vláknina

20,00 g

Sůl

0,03 g

Sacharidy

611,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme i jednu pecku, abychom zachovali typické aroma ovoce.

Můžeme je skládat vnitřní půlkou ke sklu, střechovitě nebo jednu na druhou.

02.Vodu a cukr přivedeme do varu. Vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a nožem z něho vyndáme semínka, přidáme do tekutiny (semínka i slupku).

03.Sklenici napěchovanou ovocem zalijeme připraveným vroucím vanilkovým rozvarem. Se sklenicí několikrát bouchneme, aby se uvolnily bublinky a ujistíme se, že je všechno ovoce potopené v tekutině.

04.Uzavřeme a přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C.

05.Hotové kompoty opatrně vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout otočené víčkem dolů.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo