Kuchyně
Česká
Doba přípravy
1 hod. 14 min.
Obtížnost
Začátečník
Nejlepší způsob, jak si schovat kousek léta i na zimu, je připravit si ze sezónního ovoce dobrý kompot. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod na kompot z oblíbených meruněk. Naučíte se, jak připravit základ z cukrového rozvaru a vanilkového lusku, a zjistíte, proč je dobré v kompotu nechat i několik pecek. Nakonec bude stačit už jen 25 minut v zavařovacím hrnci. Kompoty vám pak vydrží ve spíži několik měsíců až let. Nebo jednoduše do té doby, než si na všech pochutnáte.
Energie
10 104 kJ / 2 415 kcal
Bílkoviny
14,00 g
Tuky
3,90 g
Vláknina
20,00 g
Sůl
0,03 g
Sacharidy
611,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme i jednu pecku, abychom zachovali typické aroma ovoce.
Můžeme je skládat vnitřní půlkou ke sklu, střechovitě nebo jednu na druhou.
02.Vodu a cukr přivedeme do varu. Vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a nožem z něho vyndáme semínka, přidáme do tekutiny (semínka i slupku).
03.Sklenici napěchovanou ovocem zalijeme připraveným vroucím vanilkovým rozvarem. Se sklenicí několikrát bouchneme, aby se uvolnily bublinky a ujistíme se, že je všechno ovoce potopené v tekutině.
04.Uzavřeme a přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C.
05.Hotové kompoty opatrně vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout otočené víčkem dolů.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT