Těsto:
Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, špetku cukru, rozehřáté máslo, 1 vejce, kmín, vlažné mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout do zdvojnásobení.
Tip: Pokud máte dostatek času, nechte těsto kynout přes noc v lednici. Bude pak vláčnější.
Náplň:
Čerstvý špenát zblanšírujeme (1 minutu povaříme ve vroucí vodě), scedíme a důkladně vyždímáme.
Tip: Pokud použijete zmrazený špenát, volte celé listy (nikoli pyré), nechte je rozmrznout a vyždímejte přebytečnou vodu.
Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Přidáme k připravenému špenátu, osolíme, opepříme, promícháme a necháme vychladnout.
Fetu nastrouháme.
Postup:
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále do čtverce. Na těsto rozetřeme připravenou nádivku tak, aby 3-4 cm od okraje zůstaly prázdné, a zasypeme nastrouhaným sýrem. Opatrně zamotáme, upravíme tvar rolády a podélně rozřízneme ostrým nožem. Obě půlky zamotáme do sebe a přendáme na plech s pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout.
Následně důkladně potřeme rozšlehaným vejcem ze všech stran, osolíme a posypeme celým kmínem. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C 40 minut na program horkovzduch.
Po upečení necháme cop ještě půl hodiny odpočinout, aby vychladl.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 236 kcal, 7 g bílkovin, 26 g sacharidů, 11 g tuků