Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Mazancový věnec

Těšíte se na velikonoční mazanec? Udělejte ho letos netradičně v podobě velikonočního věnce z kynutého těsta. Jak na to prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se recept na kynuté těsto na mazanec, jak udělat dolíky do pečeného věnce, aby v nich pak mohly sedět kraslice, i jak sladký věnec uplést, aby držel pěkně tvar. Letošní Velikonoce tak budou tradiční a neobvyklé zároveň.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na mazancový věnec

  • 35 g droždí
  • 120 g cukru krystal
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 600 g polohrubé mouky + na pomoučnění
  • 2 káv. lžič. rozinek namočených v tuzemáku
  • 1 polév. lž. mandlí bez slupky
  • 1 polév. lž. tuzemáku
  • 1 káv. lžič. soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce „M” na potření
  • 1 polév. lž. mandlových lupínků na posypání
  • mašlovačku
  • pečicí papír

POSTUP

Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravíme kvásek, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

Změklé máslo utřeme se cukrem a žloutky do pěny, přidáme nastartovaný kvásek, prosátou mouku, rozinky namočené v tuzemáku, nasekané mandle, tuzemák, sůl, vanilkový cukr a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.

Poté pomoučníme pracovní plochu, těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 3 části a upleteme copánek, který zatočíme do tvaru věnce. Ten přeneseme na plech potřený olejem, nebo s pečicím papírem, kde ho necháme naposledy pod utěrkou nakynout.

Pomůžeme si kovovými kroužky, které nám udrží správný tvar. Jeden dáme na vnější okraj, druhý po vnitřním okraji a do věnce zasadíme několik malých kroužků velikosti vejce, které jsme pomazali olejem.

 

Tip: Pokud nemáte kovové kroužky nevadí. Věnec můžete upéct i bez nich – bude mít přirozený nepravidelný tvar. Do věnce můžete zasadit natvrdo vařená vejce, které po upečení a odstranění vytvoří vhodný důlek.

 

Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 20–25 minut. Necháme vychladnout, odstraníme kroužky, naaranžujeme kraslice a ozdobíme mašlí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU