Tvarohový mazanec bez rozinek
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

1 porce

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Jakmile se začnou blížit Velikonoce, je ten nejvyšší čas začít myslet na mazanec. Připravit ho můžete buď klasicky, anebo podle tohoto video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, který ho připravuje z kynutého tvarohového těsta. Na míchání těsta používá Roman Paulus multifunkční robot Monsieur Cuisine, který vám zaručeně usnadní práci, ale mazanec zvládnete připravit i bez něj. Také se dozvíte, proč má tento mazanec tolik společného s italským dezertem panettone – peče se totiž podobně v dortové formě.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 380 g polohrubá mouka + na pomoučnění
  • 75 g hladká mouka
  • 110 g krupicový cukr
  • 75 g máslo
  • 75 ml plnotučné mléko
  • 30 g čerstvé droždí
  • 1 × vanilkový cukr
  • sůl
  • 1 × lžička citronová kůra
  • 2 × vejce “M” + na potření
  • 190 g plnotučný tvaroh
  • rostlinný olej ve spreji
  • na posypání mandlové plátky

Orientační nutriční hodnoty

Energie

12 845 kJ / 3 059 kcal

Bílkoviny

96,40 g

Tuky

94,50 g

Vláknina

16,40 g

Sůl

0,59 g

Sacharidy

451,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mixovací nádoby postupně nandáme obě mouky, cukry, změklé máslo, vlažné mléko, nadrobené droždí, sůl, citronovou kůru, celá vejce a tvaroh. 

Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.

02.Nastavíme program hnětení na 2 minuty a necháme vypracovat pevné těsto.

03.Následně těsto přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.

04.Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem.

05.Nakynuté těsto na vále zpracujeme, vytvarujeme do bochánku, vložíme do dortové formy a necháme znovu nakynout do zdvojnásobení.

06.Nakynutý mazanec ve formě potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme do kříže, posypeme mandlovými plátky a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 40 minut na program horkovzduch. 

Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed mazance a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.

07.Upečený mazanec necháme vychladnout, zasněžíme moučkovým cukrem a porcujeme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo