Do mixovací nádoby postupně nandáme obě mouky, cukry, změklé máslo, vlažné mléko, nadrobené droždí, sůl, citronovou kůru, celá vejce a tvaroh.
Tip: Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.
Nastavíme program hnětení na 2 minuty a necháme vypracovat pevné těsto.
Následně těsto přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem.
Nakynuté těsto na vále zpracujeme, vytvarujeme do bochánku, vložíme do dortové formy a necháme znovu nakynout do zdvojnásobení.
Nakynutý mazanec ve formě potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme do kříže, posypeme mandlovými plátky a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 40 minut na program horkovzduch.
Tip: Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed mazance a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.
Upečený mazanec necháme vychladnout, zasněžíme moučkovým cukrem a porcujeme.
Orientační nutriční hodnoty (1 bochník): 3376 kcal, 92 g bílkovin, 492 g sacharidů, 111 g tuků.