Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Velikonoční nádivka

K jaru patří zelená barva a ta se má z tradice objevit i na velikonoční tabuli. Připravte si proto nádivku s Romanem Paulusem, která skrývá čerstvé špenátové listy a spoustu bylinek. V nádivce nesmí chybět ani anglická slanina, pečivo, nadýchané vyšlehané bílky a samozřejmě koření. Díky tomu bude jak nadýchaná, tak i chutná. A jak si naší velikonoční nádivku připravit? Dozvíte se to z následujícího videa Kulinářské akademie Lidlu. Podívejte se, jaký způsob pečení vybrat, aby byla nádivka vláčná, a jaký druh masa použít, aby váš recept byl opravdu tradiční. Neváhejte, pusťte se do díla a upečte si takovou velikonoční nádivku, jakou uměly jen naše babičky.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 125 g másla
  • 250 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)
  • 450 g veky nebo rohlíků
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g špenátu
  • 1 hrst nasekané listové petržele
  • 5 vajec „M“
  • sádlo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

POSTUP

Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme usušit.

Do rozehřáté pánve vložíme slaninu nakrájenou na kostičky, po chvilce i nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme máslo, necháme rozpustit a přilijeme studené mléko, které v pánvi necháme krátce prohřát.

Do mísy připravíme usušené pečivo, přelijeme směsí z pánve, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

Mezitím krátce zblanšírujeme špenát (jak na to, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu), necháme okapat a nasekáme na menší kousky. Připravený špenát, nadrobno nasekanou listovou petržel a žloutky zamícháme do nádivky.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a velmi opatrně ho vmícháme do směsi. Necháme odstát asi 10 minut a mezitím připravíme formy.

Křupavá varianta – formu vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a naplníme směsí.

Vláčná varianta – formu vymažeme sádlem, vyložíme potravinovou fólií, naplníme směsí a fólii uzavřeme.

Vkládáme do trouby předehřáté na 130 °C a pečeme dle velikosti formy. Malé formy asi 30 minut, velké až hodinu.

Hotovou nádivku vyndáme z trouby, necháme pár minut vychladnout a teprve poté vyklopíme a podáváme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU