Velikonoční nádivka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

K jaru patří zelená barva a ta se má z tradice objevit i na velikonoční tabuli. Připravte si proto nádivku s Romanem Paulusem, která skrývá čerstvé špenátové listy a spoustu bylinek. V nádivce nesmí chybět ani anglická slanina, pečivo, nadýchané vyšlehané bílky a samozřejmě koření. Díky tomu bude jak nadýchaná, tak i chutná. A jak si naší velikonoční nádivku připravit? Dozvíte se to z následujícího videa Kulinářské akademie Lidlu. Podívejte se, jaký způsob pečení vybrat, aby byla nádivka vláčná, a jaký druh masa použít, aby váš recept byl opravdu tradiční. Neváhejte, pusťte se do díla a upečte si takovou velikonoční nádivku, jakou uměly jen naše babičky.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 100 g slanina
  • 1 × cibule
  • 125 g máslo
  • 250 ml čerstvé mléko (3,5 % tuku)
  • 450 g veka nebo rohlík
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g špenát
  • 1 × hrst nasekaná listová petržel
  • 5 × vejce „M“
  • sádlo na vymazání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 340 kJ / 798 kcal

Bílkoviny

27,70 g

Tuky

48,30 g

Vláknina

4,40 g

Sůl

2,80 g

Sacharidy

63,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme usušit.

02.Do rozehřáté pánve vložíme slaninu nakrájenou na kostičky, po chvilce i nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme máslo, necháme rozpustit a přilijeme studené mléko, které v pánvi necháme krátce prohřát.

03.Do mísy připravíme usušené pečivo, přelijeme směsí z pánve, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

04.Mezitím krátce zblanšírujeme špenát (jak na to, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu), necháme okapat a nasekáme na menší kousky. Připravený špenát, nadrobno nasekanou listovou petržel a žloutky zamícháme do nádivky.

05.Z bílků vyšleháme tuhý sníh a velmi opatrně ho vmícháme do směsi. Necháme odstát asi 10 minut a mezitím připravíme formy.

06.Křupavá varianta – formu vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a naplníme směsí.

07.Vláčná varianta – formu vymažeme sádlem, vyložíme potravinovou fólií, naplníme směsí a fólii uzavřeme.

08.Vkládáme do trouby předehřáté na 130 °C a pečeme dle velikosti formy. Malé formy asi 30 minut, velké až hodinu.

09.Hotovou nádivku vyndáme z trouby, necháme pár minut vychladnout a teprve poté vyklopíme a podáváme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo