Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Sváteční vánočka pletená ze šesti

Vánočka patří neodmyslitelně k prosincovým svátkům. Pokud si rovnou netroufáte na tradiční pletenou z devíti pramenů, můžete začít trénovat na jednodušší variantě ze šesti. Šéfkuchař Roman Paulus vás celým postupem provede. Naučíte se, jak založit kvásek i jak připravit vánočkové těsto. Nakonec zjistíte, že uplést vánočku ze šesti pramenů je doopravdy jednoduché a pochutná si na ni celá rodina. Třeba s máslem a medem (nebo marmeládou) k snídani!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na vánočku pletenou ze šesti

  • 30 g droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 polév. lž. citronové kůry
  • 100 g másla
  • 4 vejce „M“
  • 1 ks vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 100 ml tuzemáku
  • 1 hrst nahrubo nasekaných mandlí
  • moučkový cukr na zasypání
  • pečicí plech
  • pečicí papír
  • kuchyňský robot

POSTUP

Z rozdrobeného droždí, 15 g (asi lžíce) cukru a hladké mouky připravíme kvásek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, citronovou kůru, změklé máslo, 3 žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli a rozinky, které jsme před tím nechali alespoň hodinu namáčet v tuzemáku. V kuchyňském robotu s hákem vypracujeme v hladké těsto, která dáme na teplém místě nakynout na dvojnásobný objem, přibližně 30 minut.

Nakynuté těsto velmi zlehka propracujeme a rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého dílu vypracujeme bochánek a posléze asi 25 cm dlouhý váleček, ze kterého budeme plést vánočku. Jednotlivé válečky – prameny položíme vedle sebe a zapleteme podle videa.

Zapletenou vánočku přendáme na pečicí plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout na dvojnásobný objem, tedy asi 30 minut.

Nakynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C na horní a spodní ohřev na 5 minut. Následně stáhneme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 25 minut.

Zdali je vánočka hotová můžeme vyzkoušet špejlí. Když ji zapíchneme do hotového pečiva, vytáhneme ji čistou. Pokud bude špejle ulepená od těsta, vánočka je ještě syrová.

Hotovou necháme vychladnout a před servírováním zasněžíme moučkovým cukrem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU