Sváteční vánočka pletená ze šesti

play Přehrát video recept
Sváteční vánočka pletená ze šesti
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Vánočka patří neodmyslitelně k prosincovým svátkům. Pokud si rovnou netroufáte na tradiční pletenou z devíti pramenů, můžete začít trénovat na jednodušší variantě ze šesti. Šéfkuchař Roman Paulus vás celým postupem provede. Naučíte se, jak založit kvásek i jak připravit vánočkové těsto. Nakonec zjistíte, že uplést vánočku ze šesti pramenů je doopravdy jednoduché a pochutná si na ni celá rodina. Třeba s máslem a medem (nebo marmeládou) k snídani!

Tagy

Vánoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 30 g droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 × lžíce citronové kůry
  • 100 g másla
  • 4 × vejce „M“
  • 1 ks vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 100 ml tuzemáku
  • 1 × hrst nahrubo nasekaných mandlí
  • moučkový cukr na zasypání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

14 746 kJ / 3 524 kcal

Bílkoviny

85,00 g

Tuky

128,20 g

Vláknina

19,40 g

Sůl

1,50 g

Sacharidy

449,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z rozdrobeného droždí, 15 g (asi lžíce) cukru a hladké mouky připravíme kvásek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.

02.Do mísy nasypeme polohrubou mouku, citronovou kůru, změklé máslo, 3 žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli a rozinky, které jsme před tím nechali alespoň hodinu namáčet v tuzemáku. V kuchyňském robotu s hákem vypracujeme v hladké těsto, která dáme na teplém místě nakynout na dvojnásobný objem, přibližně 30 minut.

03.Nakynuté těsto velmi zlehka propracujeme a rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého dílu vypracujeme bochánek a posléze asi 25 cm dlouhý váleček, ze kterého budeme plést vánočku. Jednotlivé válečky – prameny položíme vedle sebe a zapleteme podle videa.

04.Zapletenou vánočku přendáme na pečicí plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout na dvojnásobný objem, tedy asi 30 minut.

05.Nakynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C na horní a spodní ohřev na 5 minut. Následně stáhneme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 25 minut.

06.Zdali je vánočka hotová můžeme vyzkoušet špejlí. Když ji zapíchneme do hotového pečiva, vytáhneme ji čistou. Pokud bude špejle ulepená od těsta, vánočka je ještě syrová.

07.Hotovou necháme vychladnout a před servírováním zasněžíme moučkovým cukrem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo