Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Z rozdrobeného droždí, 15 g (asi lžíce) cukru a hladké mouky připravíme kvásek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, citronovou kůru, změklé máslo, 3 žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli a rozinky, které jsme před tím nechali alespoň hodinu namáčet v tuzemáku. V kuchyňském robotu s hákem vypracujeme v hladké těsto, která dáme na teplém místě nakynout na dvojnásobný objem, přibližně 30 minut.
Nakynuté těsto velmi zlehka propracujeme a rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého dílu vypracujeme bochánek a posléze asi 25 cm dlouhý váleček, ze kterého budeme plést vánočku. Jednotlivé válečky – prameny položíme vedle sebe a zapleteme podle videa.
Zapletenou vánočku přendáme na pečicí plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout na dvojnásobný objem, tedy asi 30 minut.
Nakynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C na horní a spodní ohřev na 5 minut. Následně stáhneme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 25 minut.
Zdali je vánočka hotová můžeme vyzkoušet špejlí. Když ji zapíchneme do hotového pečiva, vytáhneme ji čistou. Pokud bude špejle ulepená od těsta, vánočka je ještě syrová.
Hotovou necháme vychladnout a před servírováním zasněžíme moučkovým cukrem.