Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Kynuté buchty s povidly

Nemusíte se vydávat na zkušenou do světa, abyste si mohli upéct výborné domácí buchty. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý a přehledný návod, se kterým zvládnete tradiční kynuté buchty, i když jste třeba ještě nikdy nepekli. Zjistíte, jak správně zadělat na těsto, jak bochánky na buchty vytvarovat i jak je potom plnit – buď povidly nebo tvarohovou či makovou náplní. Odměnou za trochu snahy a času bude pekáč plný sladkých buchet, které zmizí dřív, než stihnou vychladnout.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 600 g polohrubé mouky
  • 90 g másla (+ na potření buchet a vymazání plechu)
  • 4 žloutky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 35 g čerstvého droždí sůl
  • 220 g švestkových povidel Sympathica
  • moučkový cukr na posypání
  • kuchyňský robot
  • kuchyňský vál
  • pekáč

POSTUP

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek, který necháme asi 10 minut vzejít.

Do mísy dáme mouku, změklé máslo, žloutky a vzešlý kvásek. Přidáme špetku soli a zpracujeme ho hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu (asi 1 hodinu).

Nakynuté těsto přesuneme na kuchyňský vál, rozdělíme na 15 stejně velkých bochánků. Z těch uděláme kulatou placku, doprostřed nandáme povidla a zabalíme do balíčku.

Tip: K naplnění můžeme použít i makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplň. Jak na ně se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Jednotlivé buchty vždy pomažeme ze všech stran máslem a nandáme na předem máslem vymazaný plech do řádek (3 řady po 5 buchtách). Necháme ještě chvilku nakynout na teplém místě přikryté utěrkou.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 min. Hned po vytažení je ještě jednou pomažeme rozpuštěným máslem. Buchty oddělíme a ochutnáme až po vychladnutí. Před servírováním ještě posypeme moučkovým cukrem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU