Koláčky:
V robotu smícháme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, skořici, mouku, sůl a máslo a vymícháme dohladka. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici do druhého dne.
Tip: Z těsta netvarujte kouli, ale spíše cihličku, po vyndání z lednice bude povolovat rovnoměrně.
Vyválíme plát vysoký 2–3 mm a vykrajujeme libovolné tvary (kolečka, srdíčka, čtverečky).
Tip: Těsto je velmi křehké, proto ho vyvalujte mezi dvěma pečicími papíry a ještě pomoučněte.
Vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Polovinu vykrájených tvarů pomažeme lehce šlehaným bílkem a posypeme mletými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 10 minut dorůžova.
Náplň:
Do hrnce vložíme všechny suroviny – vodu, smetanu, med, nastrouhanou citronovou kůru, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy a zrníčka vanilky a povaříme. Náplň necháme vychladnout a pomocí lžičky plníme upečené a vychladlé koláčky.
Tip: Samotný lusk bez semínek schovejte na vaječný likér, nebo ho vložte do dózy s cukrem a nechte alespoň měsíc odležet, čímž získáte pravý domácí vanilkový cukr. Lusky můžete v průběhu času i přidávat.
Brabantské koláčky připravujeme 1–3 týdny předem, aby se stihly rozležet. Z uvedeného množství připravíme 40 koláčků.
Orientační nutriční hodnoty (5 koláčků): 507 kcal, 8 g bílkovin, 43 g sacharidů, 33 g tuků.