Rumové koule
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Rumové koule jsou tradiční nepečené cukroví, které se připravuje většinou jen pár dní před Štědrým dnem. Zaprvé nepotřebuje odležet a zadruhé se v něm skvěle uplatní všechny zbytky z předchozího pečení. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod, ve kterém vám ukáže, jak ze zdánlivých zbytků, čokolády, kokosu a samozřejmě rumu připravit skvělé kuličky, které nakonec můžete obalit v restovaném strouhaném kokosu. Úspěch zaručen!

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 400 g rozlámané cukroví
  • 60 g mandle
  • 230 g čokoláda
  • 60 g rozinky
  • 60 g sušenky Speculatius
  • 2 × lžíce krupicový cukr
  • 2 × lžíce moučkový cukr
  • 20 g kokos (+ na obalení)
  • 120 g máslo
  • 6 × lžíce rum

Orientační nutriční hodnoty

Energie

22 788 kJ / 5 446 kcal

Bílkoviny

55,90 g

Tuky

319,70 g

Vláknina

38,20 g

Sůl

3,00 g

Sacharidy

554,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Kokos nasucho v pánvi opražíme dorůžova. 70 g čokolády nasekáme na malé kousky a 160 g čokolády rozpustíme. Pokud máme celé mandle, nasekáme je na menší kousky.

02.Rozlámané cukroví a sušenky rozmixujeme, přidáme mandle a kousky čokolády, rozinky, oba cukry, rozpuštěnou čokoládu, restovaný kokos, změklé máslo a rum. Vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici asi 30 minut odležet.

03.Ze studeného těsta vypracujeme malé kuličky, které obalíme v restovaném kokosu a vložíme do papírových košíčků.

04.Skladujeme v uzavřené dóze v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Rumové koule jsou skutečně variabilní a slouží ke zpracování zbytků. Dělejte je až jako poslední a nebojte se jednotlivé suroviny nahradit či upravit podle toho, co máte zrovna k dispozici.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo