Čína vs. Vietnam: souboj kuchyní

Čína vs. Vietnam: souboj kuchyní

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Čínská kuchyně

 

Čína je obrovská, rozmanitá země a lokální kuchyně tomu odpovídají. Co region, to jiné chutě, ingredience i postupy. Na severu (Mandžusko, Peking) musí lidé čelit krutým zimám a místní kuchyně je proto těžká a kalorická. Namísto rýže se používá pšenice v podobě placek, knedlíčků a nudlí vařených v páře. Jí se jehněčí a hovězí maso a dokonce i mléčné výrobky. Právě odtud také pochází populární pekingská kachna.

 

TIP: Na severu je oblíbený tzv. „horský kotlík“ – velký hrnec silného jehněčího vývaru, do kterého si podobně jako při fondue hosté namáčí syrové ingredience (maso, šunky, zeleninu či houby), čímž se uvaří. Zkuste to taky!

 

Na východě (Šanghaj) je strava mnohem lehčí a svěží. Nepoužívají se příliš ostrá dochucovadla, spíše sójová omáčka. Jí se hojně ryby, krabi, mušle a kachní maso. Západ (S-čchuan) je pak znám hlavně sečuánským pepřem a chilli papričkami. Jídla jsou ostrá a vizuálně krásná. Časté ingredience jsou také bambusové výhonky, rýžové víno, sezamový olej a cukr. Mezi známá jídla tohoto regionu patří například kuřecí kung-pao.

 

Jih (Kanton) je dnes proslulý například světoznámými knedlíčky Dim Sum. Jedná se o malé, plněné knedlíčky z pšeničné mouky vařené v páře. Na jihu umí i skvělé omáčky a jako hlavní příloha se jí zejména rýže a rýžové nudle. Využívá se hojnost subtropického ovoce a zeleniny. Nutno podotknout, že si zde při zvláštních příležitostech pochutnávají na hadím, želvím, psím, kočičím či krysím mase, k obecnému nepochopení téměř celého zbytku světa.

Vietnamská kuchyně

 

Vietnam, ačkoli menší než Čína, je kulinářsky podobně různorodý. Vietnamská kuchyně je ovlivněná jak tou čínskou na severu a thajskou na jihu, tak i kuchyní francouzskou z dob Francouzské Indočíny.

 

TIP: Vydatná polévka Phở z hovězího vývaru s rýžovými nudlemi a kořením je údajně kombinací francouzského i čínského vlivu. S Francouzi se rozšířila konzumace červeného masa, Číňané zas inspirovali nudlovými polévkami.

 

V severním Vietnamu, jehož centrem je i hlavní město Hanoj, lidé přečkávají zimy s horkými, sytými nudlovými polévkami. Hlavně na nich je znatelný vliv čínské kantonské kuchyně. Mezi oblíbená dochucovadla patří sójová, rybí či krevetová omáčka a limetková šťáva. Místní speciality jsou Phở Bò a Bún Chá – vepřový bůček s rýžovými nudlemi a čerstvými bylinkami.

 

Ze středního Vietnamu pochází „královna polévek“ Bún bo Huế. Jedná se speciální nudlovou polévku s hovězím i vepřovým masem, intenzivní vůní po citronové trávě a pikantností chilli papriček. Na jihu se díky příznivějšímu tropickému klimatu pěstuje více ovoce i zeleniny, jídla se jí často čerstvá a maso se griluje. Používá se zde kokosové mléko, cukr a chilli. Obecně jsou jídla z jihu výrazně pálivější, ale i sladší. Hodně se zde vaří kari podobné tomu thajskému.

 

TIP: Vietnamská Bánh-mi bageta je důkazem vlivu francouzských kolonizátorů. Podélně nakrojená bageta je naplněna plátky vepřového, kvašenou zeleninou, koriandrem a omáčkou. Vietnamci si francouzskou bagetu oblíbili podobně jako croissant a dokonce si vytvořili vlastní variaci na oblíbený francouzský dezert crème caramel, tzv. Bánh flan.

 

Na kterou máte chuť?

 

Jak je vidět, mají obě kuchyně opravdu zásadní rozdíly a každá má něco do sebe. Společné jim ale jsou vydatné silné vývary s nudlemi a masem, která vydají za hlavní chod, závitky na různé způsoby, pestré koření a rýže. Hlavně však to, že pro oba národy je jídlo společenská událost a strávníci si dávají navzájem hlasitě najevo, jak jim chutná. Takže nezbývá než shromáždit rodinu a přátele a navařit spoustu dobrého jídla. 

Máte-li chuť na něco svěžího, vyzkoušejte tento salát ze zelené papáji, vepřový bůček Bún Chá s tradiční omáčkou a k tomu letní závitky. Pokud vaše chuťové buňky touží po jídle sytějším a pikantnějším, bude lepší volbou pečená kachna s restovanou rýží a křupavé jarní závitky se sladkokyselou omáčkou.

 

Zajdete si radši na čínu nebo na vietnam? A vaříte asijská jídla doma? Napište nám svá oblíbená do komentářů

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU