Pečená kachna
Kachnu naplníme cibulí a jablkem nakrájenými na měsíčky, vložíme do zapékací mísy, ze všech stran důkladně osolíme a podlijeme vodou. Přiklopíme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 1 hodinu. Poté odklopíme a dopékáme za průběžného podlévání výpekem další hodinu. Po upečení necháme kachnu vychladnout a maso obereme.
Závitky
V rozehřáté wok pánvi se sezamovým olejem orestujeme na plátky nakrájený česnek, opepříme, přidáme nastrouhanou mrkev, na nudličky nakrájené zelí, osolíme, přidáme trochu cukru a natrhanou hlívu. Podlijeme trochou vody, přidáme namočené rýžové nudle, kousky pečeného kachního masa (můžete použít i konfitovanou kachnu), ochutíme sójovou a wok omáčkou. Zahustíme trochou škrobu rozmíchaného ve vodě, který zamezí tomu, aby směs byla moc vodnatá. Je třeba ochutnat, případně dochutit a nechat trochu vychladnout.
Plátky rýžového těsta namočíme ve vodě, doprostřed dáme připravenou směs, zabalíme do válečku a pořádně utahujeme.
Tip: Závitky lze připravit dopředu, zmrazit a příště použít už rovnou z mrazáku do pánve.
Do wok pánve nalijeme hodně oleje (lze smažit i ve fritovacím hrnci) a necháme rozehřát. Rolky vkládáme postupně jednu po druhé a smažíme 3-4 minut dozlatova. Vyndáváme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk.
Servírování
K jarním závitkům se hodí sladko-kyselá chilli omáčka, kterou si můžete připravit podle Kulinářské akademie Lidlu, recept najdete zde.