Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečená kachna s perníkovou nádivkou a pomerančovou omáčkou


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 kachna bez drobů Čerstvá porce
  • 1 cibule
  • 4 polév. lž. másla Pilos
  • 1 houska
  • 2 vejce “M“
  • 100 g perníčků s cukrovou polevou Tastino
  • 50 ml čerstvého mléka Pilos (3,5 % tuku)
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • listová petržel
  • kmín celý Mikado
  • 500 ml vody
  • 50 g cukru krystal Castello
  • 250 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 200 ml Tawny Port portského likérového vína Armilar
  • 500 ml silného kachního vývaru
  • 1 pomeranč (kůra)
  • alobal
  • zapékací mísa s pokličkou
  • zester na citrusovou kůru

POSTUP

Začneme přípravou nádivky. Nadrobno nakrájenou cibule orestujeme v pánvi na 2 lžících másla dosklovata. Housku nakrájíme na kostičky, přidáme vejce, perníčky nakrájené na menší kousky, orestovanou cibuli a zamícháme. Přilijeme mléko, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou listovou petržel a opět promícháme. Necháme odstát.

Kachnu vykostíme, osolíme a naplníme nádivkou. Celou kachnu uzavřeme, otočíme, zpevníme alobalem, aby držela tvar, a takto připravenou přendáme do zapékací mísy. Osolíme, posypeme kmínem a podlijeme vodou. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 1,5 hodiny, poté sundáme pokličku, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme (asi 30 minut).

Mezitím připravíme omáčku. Do rozehřátého hrnce nasypeme cukr, který necháme zkaramelizovat, přilijeme pomerančovou šťávu, portské víno a svaříme. Poté přilijeme kachní vývar a zredukujeme na polovinu původního množství. Nakonec zjemníme 2 lžícemi studeného másla.

Pomocí zesteru připravíme nudličky pomerančové kůry, které zblanšírujeme ve vroucí vodě – necháme jednou přejít varem a vycedíme.

Do sosírky vložíme zblanšírovanou pomerančovou kůru a nalijeme připravenou omáčku, kachnu naservírujeme na talíř a můžeme podávat.

Tip: Nevíte, jak vykostit kachnu nebo připravit kachní vývar? Navštivte Kulinářskou akademii Lidlu, kde se vše naučíte. Více najdete zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU