Sádlová kolečka:
Do mísy postupně vložíme mouku, změklé máslo, cukr, sádlo, žloutky a za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme kompaktní těsto.
Hotové ještě rukama krátce zpracujeme, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně do druhého dne) odležet.
Studené těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát tenký asi 3 mm a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu vystlaném pečicím papírem v troubě rozehřáté na 160 °C 10–15 minut na program horkovzduch.
Tip: Kolečka z trouby vyndejte hned, jak začnou růžovět okraje sušenek. Cukroví je lepší spíše světlejší než připálené.
Nastavovaný krém:
Vrchovatou lžíci mouky rozmícháme v 50 ml studeného mléka.
200 ml mléka, tuzemák a cukr přivedeme k varu za stálého míchání přilejeme moučnou směs a vaříme do zhoustnutí. Do hustého základu vlijeme žloutek, vypneme plamen a dobře promícháme. Přendáme do mísy, kde krém lehce vychladne, a ještě do teplé směsi pomocí ručního šlehače vmícháme studené máslo.
Tip: Pokud chceme krém hned využít, šleháme ho nad ledovou vodní lázní do zchladnutí. Pakliže si ho připravujeme den předem spolu s těstem, necháme ho vychladnout v lednici.
Zdobení ledovek:
Pečená a vychladlá kolečka slepujeme studeným krémem pomocí cukrářského sáčku. Následně vrchní část potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme půlkou blanšírované mandle.
Tip: Jak připravit snadnou čokoládovou polevu a blanšírovat mandle se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.
Pečeme a plníme 2 týdny před Vánoci, skladujeme uzavřeném boxu v lednici a spotřebujeme do 4 týdnů.
Tip: Ledovky zkuste ozdobit i jinými ořechy nebo domácím cukrovým sypáním. Jak na něj se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.