Kuchyně
Česká
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Znáte ledovky? Toto cukroví sice nepatří mezi naprosté stálice vánočních pečicích kalendářů, ale přesto byste ho měli alespoň jednou vyzkoušet. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, ve kterém vám ukáže, jak toto cukroví připravit už od samotného těsta, do kterého patří trochu neobvykle i sádlo. Specialitou ledovek je ale zejména speciální krém z mléka, másla, ale i polohrubé mouky. Až budete budete mít základ upečený a naplněný krémem, bude stačit jednotlivé kousky cukroví namočit v čokoládové polevě a ozdobit kouskem mandle.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
26 665 kJ / 6 373 kcal
Bílkoviny
60,40 g
Tuky
445,80 g
Vláknina
11,00 g
Sůl
0,30 g
Sacharidy
525,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mísy postupně vložíme mouku, změklé máslo, cukr, sádlo, žloutky a za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme kompaktní těsto.
02.Hotové ještě rukama krátce zpracujeme, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně do druhého dne) odležet.
03.Studené těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát tenký asi 3 mm a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu vystlaném pečicím papírem v troubě rozehřáté na 160 °C 10–15 minut na program horkovzduch.
Kolečka z trouby vyndejte hned, jak začnou růžovět okraje sušenek. Cukroví je lepší spíše světlejší než připálené.
04.Vrchovatou lžíci mouky rozmícháme v 50 ml studeného mléka.
05.200 ml mléka, tuzemák a cukr přivedeme k varu za stálého míchání přilejeme moučnou směs a vaříme do zhoustnutí. Do hustého základu vlijeme žloutek, vypneme plamen a dobře promícháme. Přendáme do mísy, kde krém lehce vychladne, a ještě do teplé směsi pomocí ručního šlehače vmícháme studené máslo.
Pokud chceme krém hned využít, šleháme ho nad ledovou vodní lázní do zchladnutí. Pakliže si ho připravujeme den předem spolu s těstem, necháme ho vychladnout v lednici.
06.Pečená a vychladlá kolečka slepujeme studeným krémem pomocí cukrářského sáčku. Následně vrchní část potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme půlkou blanšírované mandle.
Jak připravit snadnou čokoládovou polevu a blanšírovat mandle se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.
07.Pečeme a plníme 2 týdny před Vánoci, skladujeme uzavřeném boxu v lednici a spotřebujeme do 4 týdnů.
Ledovky zkuste ozdobit i jinými ořechy nebo domácím cukrovým sypáním. Jak na něj se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT