Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Linecké cukroví

Představte si Vánoce bez tradičního lineckého cukroví … brrr! Naštěstí může zůstat jen u mrazivé představy, protože nám šéfkuchař Roman Paulus ukáže osvědčený recept na domácí linecké pečivo ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se osvědčený recept na linecké těsto, zjistíte jak dlouho a na kolik stupňů linecké péct i tip, jak dlouho nechat linecké rozležet. Zavolejte děti, vytáhněte oblíbená vykrajovátka, pusťte koledy a vrhněte se s námi do oblíbené sváteční kratochvíle – tradiční pečení poctivého vánočního cukroví.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Linecké cukroví

  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 bio citron (kůra)
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • 3 vejce (žloutky)
  • malinový džem
  • pečicí papír
  • kuchyňský robot
  • potravinová fólie
  • váleček na těsto
  • vánoční vykrajovátka

POSTUP

Do mísy dáme změklé máslo, cukry, mouku, kůru z citronu, špetku soli, žloutky a promícháme nejdříve v kuchyňském robotu, a poté těsto vypracujeme rukama. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici zabalené v potravinové fólii.

Za podsypávání vyválíme plát silný 3 mm a vykrajovátky vykrajujeme různé tvary, půlku z nich s otvorem uprostřed. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C pár minut, lehce do růžova. Vychladlé díly potřeme ideálně kyselým džemem (pouze spodní díl) a slepíme k sobě.

Hotové cukroví můžeme ihned jíst, ale nejlepší bude, když ho necháme 2-3 týdny odležet.

Tip: Hotové linecké můžete ozdobit čokoládovou polevou (jak na ní se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde), nebo posypat moučkovým cukrem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU