Znáte to, každý rok běháte z práce do obchodu, z obchodu do kuchyně a z kuchyně rovnou utahaní do postele. Pravidelně říkáte „Za rok už žádné cukroví nepeču!“ nebo „Příště už jen 3 druhy!“ a místo užívání si adventu a zimních procházek se pachtíte s vanilkovými rohlíčky v kuchyni. Jenže pak si rodina nad dobrůtkami pomlaskává a vy víte, že bez domácího cukroví to nejsou ty pravé české Vánoce a napřesrok do toho půjdete zas 🥰.
Ale letos … letos TO BUDE JINÉ! Máme pro vás plán, jak si cukroví rozvrhnout, kdy co péct a kdy plnit, a tak si práci budete moci pohodlně rozdělit do 4 adventních víkendů. Při koledách a rozpálené purpuře si v klidu a pohodě cukroví připravíte a sváteční čas tentokrát opravdu vychutnáte.
Vyberte si oblíbené cukroví a mrkněte, kdy ho bez stresu a s předstihem připravit tak, aby chutnalo jako cukroví od babičky a přitom jste stihli i vánoční pohádky. Rozhodněte se, jaké druhy letos chcete mít na vánoční tabuli, nakupte vše, co potřebujete a rozvrhněte si čas podle našeho plánu na víkendové vánoční pečení. Uvidíte, že ve výsledku vám zbude čas i na klidné večery s přáteli a svařákem, dýňovým latté nebo horkou čokoládou. Řekněte známým, rodině či dětem a pečte společně.
Připravili jsme pro vás tabulku, kterou si níže můžete stáhnout, vytisknout a dělat si do ní poznámky nebo si odškrtávat jednotlivé fáze. Pak budete mít jistotu, že vám nic neunikne.
Tabulku si můžete stáhnout pomocí tlačítka na konci článku.
Nenašli jste v tabulce to své oblíbené? Nevadí! Koukněte níže, kde najdete obecná pravidla a rady, jak na to.
Na začátek připravte suché části cukroví, jako jsou perníčky, kolečka slepovaného lineckého, išlských dortíčků nebo košíčky. Nejlepší je začít s těsty. Zadělejte je hned první adventní sobotu, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout. Druhý den už je jenom vyválíte, vykrájíte a namačkáte do formiček. V jedné rozpálené troubě je upečete postupně všechny najednou, práce hezky odsýpá a hlavně si zašpiníte kuchyň jen jednou 😉. Upečené kusy dejte do krabiček, nenaplněné vám vydrží velmi dlouho. Nezapomeňte ještě založit i krabičku na rozlámané kousky – na konci z ní uděláme bonusové cukroví. A pokud si troufáte, je nevyšší čas se pustit i do perníkové chaloupky.
Tip: Těsta je obvykle dobré připravit den, dva před pečením, aby se dobře rozležela.
Další týden nazdobíme perníčky, které se mezitím stihly „vydýchat“, a proto na nich bude hezky držet poleva. Připravíme i celopečené cukroví, jako jsou zázvorky, rohlíčky, pracny nebo třeba myslivecké knoflíčky. Takové potřebuje čas, aby se stihlo do Vánoc řádně odležet a zvláčnět. Můžeme už namazat i linecké, avšak zatím neplníme máslovými krémy, na které máme ještě spoustu času 😉.
Během třetího adventu napečeme i jednoduché cukroví, kde stačí připravit a upéct těsto, ale nemusíme ho nechat dlouho odpočívat. K takovým patří například mandlové sušenky či srdíčka, zázvorky nebo vánoční hvězdičky. Můžeme začít plnit cukroví máslovými krémy, které tak budou mít dostatek času se spojit s těstem, ale nestihnou se zkazit. Třeba pistáciové košíčky.
Poslední týden patří nepečeným těstům, jako jsou vosí hnízda, různé rolády, kuličky, rumové tlačenky a podobně. Přišel také čas spotřebovat veškeré nashromážděné bílky a připravit kokosky a sněhové pusinky. V tuto chvíli naplňte i ořechové košíčky s kompotovanou višní, která jim dodá neodolatelnou chuť.
Linecké, které nám nezbylo do páru, rozlámané rohlíčky nebo ztvrdlé perníčky nevyhazujte! Rozemelte všechno suché přebytečné cukroví najemno, přidejte marmeládu, rum a kousek másla a vytvarujte kuličky. Získáte tak „Bonusové cukroví“, se kterým nikdo nepočítal, každý rok chutná trochu jinak a pomůže vám rozšířit nabídku druhů na svátečním stole. Obalit je můžete třeba v kokosu, mletých oříšcích nebo kakau (záleží, čeho vám zbylo nejvíc) a skladovat v lednici. A nezapomeňte, až se někdo bude ptát na recept, zatvařte se tajemně a trvejte na tom, že je to tajemství šéfkuchaře 😉.
Štěstí přeje připraveným, tak směle do pečení.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…