Rozhodněte se, jaké druhy letos chcete mít na vánoční tabuli, nakupte vše, co potřebujete a rozvrhněte si čas podle našeho plánu na víkendové pečení. Uvidíte, že ve výsledku vám zbude čas i na klidné večery s přáteli a svařákem nebo horkou čokoládou. Řekněte kamarádkám, maminkám či dětem a pečte společně. Muži jsou samozřejmě také vítáni.
Připravili jsme pro vás tabulku, kterou si níže můžete stáhnout, vytisknout a dělat si do ní poznámky nebo si odškrtávat jednotlivé fáze. Pak budete mít jistotu, že vám nic neunikne.
Tabulku si můžete stáhnout pomocí tlačítka na konci článku.
Měsíc před Štědrým dnem, respektive první adventní víkend se pusťte do tvrdšího sušenkového pečiva, které potřebuje čas k rozležení a změknutí. Zejména medové perníčky a zázvorky potřebují odpočívat. Nezapomeňte, letos nám první adventní neděle vychází už na 28. listopadu. Kdybyste nestíhali, vložte k perníčkům do papírem vystlané plechové krabice malé jablko. Perníky z něj natáhnou vlhkost a rychleji změknou. Po čase ho vyměňte, aby se nezačalo kazit. Můžete se již pustit do křehkého cukroví a mít tak vše “suché” napečeno předem.
Tip: Těsta je obvykle dobré připravit den, dva před pečením, aby se dobře rozležela.
Následující 2. adventní víkend přicházejí na řadu všechna oblíbená slepovaná cukroví z křehkého těsta, pokud jste si je už nenapekli před týdnem. Išlské dortíčky, linecké, pracny neboli medvědí tlapky, ořechové skořápky i voňavé vanilkové rohlíčky. Všechno si předpečte, ale s plněním ještě počkejte a suché cukroví uložte. Můžete už ale slepovat linecké marmeládou a zdobit perníčky bílkovou polevou. Pokud máte děti, vyhraďte si ke zdobení ideálně celý den, ať mají vaši malí pomocníci čas popustit uzdu fantazii a vy zvládnete vrátit kuchyni do původního stavu.
Zhruba dva týdny před Vánoci se pusťte do pečiva, které nemusí dlouze odpočívat a také křehkého bezlepkového cukroví. Některé druhy už můžete i plnit máslovými krémy.
4. adventní neděle je ve znamení nepečeného cukroví. Vosí hnízda, rumové či kokosové kuličky, datlové koule, kokosový suk a marokánky. Využijte i přebytečné bílky a připravte sněhové pečivo, pusinky a kokosky. A na závěr je vhodný čas ke zdobení čokoládovou polevou, aby nezešedla a plnění krémy, které jsou nejlepší čerstvé.
A jakmile už máte hotovo, je na řadě připravit si krabice různých tvarů a materiálů. Každý druh potřebuje něco trochu jiného a byla by škoda, kdyby vaše práce přišla nazmar. Podívejte se na praktické tipy, jak cukroví skladovat.
Štěstí přeje připraveným, tak směle do pečení.
Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti se vrací opět do školních lavic a rodičům opět nastává každodenní připravování svačin.
.
Grilovačka bez flákoty nebo masových burgerů není jen pro vegetariány a vegany. Dopřejte svým chuťovým buňkám osvěžující změnu a rozšiřte si…