Pečicí kalendář: zvládněte cukroví bez stresu
Doba čtení 6 minut

Pečicí kalendář: zvládněte cukroví bez stresu

Pečení cukroví se nezadržitelně blíží. Jak si letos rozvrhnout pečicí plán, abychom napekli bez stresu a včas? A kdy péct jaké druhy, abychom jim dopřáli čas k uležení, ale nezmařili práci tím, že budou někde v krabici příliš dlouho? Zkrátka a jednoduše, potřebujete plánovat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Rozhodněte se, jaké druhy letos chcete mít na vánoční tabuli, nakupte vše, co potřebujete a rozvrhněte si čas podle našeho plánu na víkendové pečení. Uvidíte, že ve výsledku vám zbude čas i na klidné večery s přáteli a svařákem nebo horkou čokoládou. Řekněte kamarádkám, maminkám či dětem a pečte společně. Muži jsou samozřejmě také vítáni.

Připravili jsme pro vás tabulku, kterou si níže můžete stáhnout, vytisknout a dělat si do ní poznámky nebo si odškrtávat jednotlivé fáze. Pak budete mít jistotu, že vám nic neunikne.

  1. adventní víkend 2. adventní víkend 3. adventní víkend 4. adventní víkend
medové perníčky pečení zdobení    
linecké cukroví pečení slepování    
skořicové cukroví s likérem pečení     plnění, zdobení
išlské dortíčky pečení plnění   zdobení polevou
pistáciové košíčky pečení   plnění  
ořechové košíčky s višněmi pečení     plnění
zázvorky pečení      
medvědí tlapky   pečení    
vanilkové rohlíčky   pečení    
myslivecké knoflíčky   pečení    
müsli košíčky s ořechy   pečení   plnění
slepované ořechy   pečení plnění  
jablečné rohlíčky   pečení    
žabí hubičky   pečení    
sádlové koláčky s povidly   pečení    
kokosky   pečení    
pistáciové rohlíčky     pečení  
hrudky se sušeným ovocem     pečení  
mandlové sušenky     pečení  
citronové tyčinky     pečení  
vánoční hvězdičky     pečení  
sněhové pusinky       příprava
vosí hnízda       příprava
kubánské větrníky       pečení, plnění
pistáciové bochánky       pečení, plnění
pařížské trubičky s krémem     pečení plnění
ořechové tyčinky s karamelem       příprava
datlové koule s ořechy       příprava
medovníkové koule       příprava
rumová tlačenka       příprava
kokosový suk       příprava
nepečené kokosové kuličky       příprava
nepečená roláda       příprava
nepečené citronové kostičky       příprava
rumové koule       příprava

Tabulku si můžete stáhnout pomocí tlačítka na konci článku.


ADVENT, TÝDEN ZA TÝDNEM

Měsíc před Štědrým dnem, respektive první adventní víkend se pusťte do tvrdšího sušenkového pečiva, které potřebuje čas k rozležení a změknutí. Zejména medové perníčky a zázvorky potřebují odpočívat. Nezapomeňte, letos nám první adventní neděle vychází už na 28. listopadu. Kdybyste nestíhali, vložte k perníčkům do papírem vystlané plechové krabice malé jablko. Perníky z něj natáhnou vlhkost a rychleji změknou. Po čase ho vyměňte, aby se nezačalo kazit. Můžete se již pustit do křehkého cukroví a mít tak vše suché” napečeno předem.

Tip: Těsta je obvykle dobré připravit den, dva před pečením, aby se dobře rozležela.

Následující 2. adventní víkend přicházejí na řadu všechna oblíbená slepovaná cukroví z křehkého těsta, pokud jste si je už nenapekli před týdnem. Išlské dortíčky, linecké, pracny neboli medvědí tlapky, ořechové skořápky i voňavé vanilkové rohlíčky. Všechno si předpečte, ale s plněním ještě počkejte a suché cukroví uložte. Můžete už ale slepovat linecké marmeládou a zdobit perníčky bílkovou polevou. Pokud máte děti, vyhraďte si ke zdobení ideálně celý den, ať mají vaši malí pomocníci čas popustit uzdu fantazii a vy zvládnete vrátit kuchyni do původního stavu.

Zhruba dva týdny před Vánoci se pusťte do pečiva, které nemusí dlouze odpočívat a také křehkého bezlepkového cukroví. Některé druhy už můžete i plnit máslovými krémy.

4. adventní neděle je ve znamení nepečeného cukroví. Vosí hnízda, rumové či kokosové kuličky, datlové koule, kokosový suk a marokánky. Využijte i přebytečné bílky a připravte sněhové pečivo, pusinky a kokosky. A na závěr je vhodný čas ke zdobení čokoládovou polevou, aby nezešedla a plnění krémy, které jsou nejlepší čerstvé.

A jakmile už máte hotovo, je na řadě připravit si krabice různých tvarů a materiálů. Každý druh potřebuje něco trochu jiného a byla by škoda, kdyby vaše práce přišla nazmar. Podívejte se na praktické tipy, jak cukroví skladovat.

Štěstí přeje připraveným, tak směle do pečení.



Pěčící kalendář Stáhnout

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU