Znáte to, každý rok běháte z práce do obchodu, z obchodu do kuchyně a z kuchyně rovnou utahaní do postele. Pravidelně říkáte „Za rok už žádné cukroví nepeču!“ nebo „Příště už jen 3 druhy!“ a místo užívání si adventu a zimních procházek se pachtíte s vanilkovými rohlíčky v kuchyni. Jenže pak si rodina nad dobrůtkami pomlaskává a vy víte, že bez domácího cukroví to nejsou ty pravé české Vánoce a napřesrok do toho půjdete zas 🥰.
Ale letos … letos TO BUDE JINÉ! Máme pro vás plán, jak si cukroví rozvrhnout, kdy co péct a kdy plnit, a tak si práci budete moci pohodlně rozdělit do 4 adventních víkendů. Při koledách a rozpálené purpuře si v klidu a pohodě cukroví připravíte a sváteční čas tentokrát opravdu vychutnáte.
Vyberte si oblíbené cukroví a mrkněte, kdy ho bez stresu a s předstihem připravit tak, aby chutnalo jako cukroví od babičky a přitom jste stihli i vánoční pohádky. Rozhodněte se, jaké druhy letos chcete mít na vánoční tabuli, nakupte vše, co potřebujete a rozvrhněte si čas podle našeho plánu na víkendové vánoční pečení. Uvidíte, že ve výsledku vám zbude čas i na klidné večery s přáteli a svařákem, dýňovým latté nebo horkou čokoládou. Řekněte známým, rodině či dětem a pečte společně.
Připravili jsme pro vás tabulku, kterou si níže můžete stáhnout, vytisknout a dělat si do ní poznámky nebo si odškrtávat jednotlivé fáze. Pak budete mít jistotu, že vám nic neunikne.
Tabulku si můžete stáhnout pomocí tlačítka na konci článku.
Nenašli jste v tabulce to své oblíbené? Nevadí! Koukněte níže, kde najdete obecná pravidla a rady, jak na to.
Na začátek připravte suché části cukroví, jako jsou perníčky, kolečka slepovaného lineckého, išlských dortíčků nebo košíčky. Nejlepší je začít s těsty. Zadělejte je hned první adventní sobotu, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout. Druhý den už je jenom vyválíte, vykrájíte a namačkáte do formiček. V jedné rozpálené troubě je upečete postupně všechny najednou, práce hezky odsýpá a hlavně si zašpiníte kuchyň jen jednou 😉. Upečené kusy dejte do krabiček, nenaplněné vám vydrží velmi dlouho. Nezapomeňte ještě založit i krabičku na rozlámané kousky – na konci z ní uděláme bonusové cukroví. A pokud si troufáte, je nevyšší čas se pustit i do perníkové chaloupky.
Tip: Těsta je obvykle dobré připravit den, dva před pečením, aby se dobře rozležela.
Další týden nazdobíme perníčky, které se mezitím stihly „vydýchat“, a proto na nich bude hezky držet poleva. Připravíme i celopečené cukroví, jako jsou zázvorky, rohlíčky, pracny nebo třeba myslivecké knoflíčky. Takové potřebuje čas, aby se stihlo do Vánoc řádně odležet a zvláčnět. Můžeme už namazat i linecké, avšak zatím neplníme máslovými krémy, na které máme ještě spoustu času 😉.
Během třetího adventu napečeme i jednoduché cukroví, kde stačí připravit a upéct těsto, ale nemusíme ho nechat dlouho odpočívat. K takovým patří například mandlové sušenky či srdíčka, zázvorky nebo vánoční hvězdičky. Můžeme začít plnit cukroví máslovými krémy, které tak budou mít dostatek času se spojit s těstem, ale nestihnou se zkazit. Třeba pistáciové košíčky.
Poslední týden patří nepečeným těstům, jako jsou vosí hnízda, různé rolády, kuličky, rumové tlačenky a podobně. Přišel také čas spotřebovat veškeré nashromážděné bílky a připravit kokosky a sněhové pusinky. V tuto chvíli naplňte i ořechové košíčky s kompotovanou višní, která jim dodá neodolatelnou chuť.
Linecké, které nám nezbylo do páru, rozlámané rohlíčky nebo ztvrdlé perníčky nevyhazujte! Rozemelte všechno suché přebytečné cukroví najemno, přidejte marmeládu, rum a kousek másla a vytvarujte kuličky. Získáte tak „Bonusové cukroví“, se kterým nikdo nepočítal, každý rok chutná trochu jinak a pomůže vám rozšířit nabídku druhů na svátečním stole. Obalit je můžete třeba v kokosu, mletých oříšcích nebo kakau (záleží, čeho vám zbylo nejvíc) a skladovat v lednici. A nezapomeňte, až se někdo bude ptát na recept, zatvařte se tajemně a trvejte na tom, že je to tajemství šéfkuchaře 😉.
Štěstí přeje připraveným, tak směle do pečení.
Ovoce, které považujeme za zeleninu: rajská jablíčka jsou nezbytnou součástí naší kuchyně. Ale nebylo tomu tak vždy!
Listová zelenina je ideální letní surovinou. Vrcholí její sezóna, takže je šťavnatá, voňavá a plná chuti. Pojďme si ji proto blíže představit.
Když se řekne „Wagyu“, většině milovníků masa se okamžitě vybaví synonymum pro luxus, jemnost a neuvěřitelnou chuť. Toto japonské hovězí maso, známé…