Obtížnost
Začátečník
Věděli jste, že velká část ořechů vlastně nejsou ořechy? Například buráky, ale dokonce i mandle nebo kešu se mezi ořechy řadí tak trochu omylem, přesto se s nimi v kuchyni zachází obdobně. Víc vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus, který přichystal přehled nejoblíbenějších ořechů a jejich využití při vaření. Společně se podíváte na tradiční lískové nebo vlašské ořechy, pistácie, ale také na již zmiňované „neořechy“. Oříšky si dopřávejte často, ale v malých porcích. I když jsou zdravé a plné minerálů, jsou i poměrně tučné.
01.Na v česku nejběžnější ořechy nedají mnozí dopustit. Nejen, že jsou ohromně prospěšné, ale i skvěle chutnají a jsou lokální potravinou – ořešák najdeme takřka v každém vesnici rostoucí podél cest. Využití má velmi univerzální. Hodí se do vánočního cukroví, k pečení sladkých buchet, slaného chleba, do salátů ale i k dokončení hlavních jídel. A znáte tradiční české Svatojánské ořechy? Jejich výroba sice zabere měsíce, ale je skutečně jednoduchá a ta chuť za to opravdu stojí.
02.Snad nejoblíbenější ořechy mají ze všech druhů nejvíce hořčíku. Díky své specifické až krémové chuti se hodí zejména k ujídání k televizi nebo ke svačině. Často se s nimi setkáme v salátech, hlavních chodech, ale hodí se i do buchet, na dozdobení perníčků nebo rozmixované na výživné a lahodné kešu máslo oblíbené zejména u sportovců.
Víte, že kešu vlastně nejsou ořechy? Sice se jim tak říká, ale ve skutečnosti se jedná o semínka ledvinovníku západního, stromu, který pochází z Brazílie.
03.Mandle jsou nepostradatelným pomocníkem při hubnutí. Neobsahují skoro žádné cukry, mají druhé nejvyšší množství bílkovin ze všech ořechů a k tomu bohaté množství vlákniny. Pokud z nich chceme získat co nejvíce, jíme je i se slupkou, která obsahuje spoustu vitaminů.Mandle najdeme na mnoha místech. Nedokážeme si bez nich představit oblíbenou vánočku, buchty a cukroví, ale netradičně je využijeme i na obalení cukety, dozdobení hlavních chodů nebo k výrobě domácího mandlového mléka, které ocení zejména vegani.
Víte, že ani mandle nejsou doopravdy ořechy? Jedná se o peckovici (podobně jako třeba meruňka) s jedlými semeny, které nazýváme mandle.
04.Buráky jsou považovány za superpotravinu a to zcela právem. Ze všech ořechů obsahují nejvíce bílkovin a k tomu pořádnou nálož vitaminů a minerálů. Využijeme je zejména k dochucení různých asijských jídel, v podobě oblíbeného arašídového másla, které se hodí i na sladké pečení, nebo jen tak k uzobávání u filmu či dozdobení chlebíčků. Rozhodně nesmíme zapomenout ani na brownies, které výborně doplňují.
Víte, že dokonce ani buráky nepatří mezi ořechy, ale jedná se vlastně o luštěninu? Přesto podzemnici olejnou nazýváme burskými oříšky.
05.Stačí 50 g lískáčů, abychom doplnili 1 hodinu tělesné aktivity. Díky velkému množství energie jsou lískové ořechy ideální pro sportovce, ale zároveň postrachem při redukčních dietách, kdy je potřeba si jejich množství hlídat. Oproti jiným ořechům však vynikají rychlou stravitelností. Pokud si je chceme dopřát, určitě musíme vyzkoušet proslulé éclair, domácí lískooříškový krém nebo zkaramelizované oříšky. Hodí se však i do vánočního cukroví, na muffiny nebo na posypání těstovinových jídel.
06.Sytě zelené oříšky a neodolatelnou chutí překvapí vysokým množstvím bílkovin, vlákniny a naopak nízkým podílem tuků. Mají až čtyřikrát méně kalorií, než ostatní ořechy, hromadu vitaminů i minerálů a jsou tak modlou každého, kdo se snaží shodit přebytečná kila.
07.Díky chuti se hodí zejména na exkluzivní a sváteční pečení (zkuste tradiční tureckou Baklavu). Nejčastěji s nimi pečeme na Vánoce, kde se dají využít i ke zdobení, ale hodí se i na různá netradiční pesta či k ujídání u televize.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT