Roman Paulus
Doba přípravy4 hod.

Studený roastbeef s cuketovými hranolky v mandlích

Roastbeef (nebo také rostbíf) je jeden z nejlepších kusů hovězího masa, na který můžete v kuchyni narazit. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na pomalu pečený hovězí nízký roštěnec (jak se roastbeefu také říká), který hravě zvládne každý kuchař, jen k tomu bude potřebovat vpichový teploměr a trochu trpělivosti. Dlouhá doba pečení totiž roastbeefu zajistí opravdu křehkou strukturu. Mezitím, co se maso bude péct, zvládnete připravit i cuketové hranolky s parmazánem a bylinkovou salsu s hrubozrnnou hořčicí a sekanými rajčaty, se kterými budete rostbíf podávat.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Roastbeef

  • 800 g hovězího nízkého roštěnce vcelku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • rostlinný olej Vita D'or
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • extra panenský olivový olej Primadonna

Cuketové hranolky

  • 1 × cuketa
  • 2 × vejce „M“
  • 50 g parmazánu Parmigiano Reggiano Italiamo
  • 100 g mandlí Belbake

Bylinková salsa

  • 40 g čerstvých bylinek (pažitka, bazalka, koriandr, petržel)
  • 1 × větší rajče
  • 1 × stroužek česneku
  • 1 × pálivá paprička
  • 2 × lžíce jablečného octa
  • 2 × lžíce citronové šťávy
  • 1 × lžíce hrubozrnné hořčice ve skle Kania
  • 100 ml extra panenského olivového oleje Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania

POSTUP

Roastbeef:

Hovězí roštěnec vcelku osolíme, opepříme, zakápneme olejem a koření do masa vmasírujeme.

Krátce opečeme ze čtyř stran v rozpálené grilovací pánvi. Pak přendáme do pekáče, posypeme čerstvým rozmarýnem a tymiánem, zakápneme olejem, zapíchneme do masa teploměr a pečeme:

  • v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 30 °C,
  • v troubě rozehřáté na 110 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 40 °C,
  • v troubě rozehřáté na 90 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 55 °C,
  • v troubě rozehřáté na 70 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 58 °C.

Pak maso přikryjeme alobalem a necháme „dozrát“ v troubě vyhřáté na 70 °C klidně ještě hodinu a půl. Nepřepeče se tak, ale bude lahodnější.

Tip: Při každé změně teploty troubě pomůžeme krátkým vyvětráním moc horkého vzduchu.

Po upečení maso necháme vychladnout a studené nakrájíme na tenké plátky.

Cuketové hranolky:

Cuketu nakrájíme na hranolky a obalíme ve vejci a směsi udělané z nasekaných mandlí a najemno nastrouhaného parmazánu. Následně pečeme na pečicím papíru či podložce v troubě rozehřáté na 220 °C asi 15 minut na horkovzduch. Po upečení hranolky osolíme.

Bylinková salsa:

Bylinky nasekáme najemno, dužinu z většího rajčete nakrájíme na kostky, česnek a pálivou papričku nasekáme najemno. Bylinky, olej, ocet, citronovou šťávu, sůl, pepř, rajče, pálivou papričku, hořčici a česnek důkladně promícháme.

Podávání:

Na talíř nandáme tenké plátky pečeného masa a zeleninové hranolky. Maso ještě dochutíme salsou, solí a čerstvě drceným pepřem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.