Pečená telecí špička s bramborovou kaší, hráškem a mrkví

play Přehrát video recept
Pečená telecí špička s bramborovou kaší, hráškem a mrkví
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pečená telecí špička je skvělá specialita, která se náramně hodí například na nedělní rodinný oběd. Díky receptu šéfkuchaře Romana Pauluse si s tímto jídlem hravě poradíte. Naučíte se, jak správně květovou špičku orestovat ze všech stran, aby neztratila nic ze své šťavnatosti. Dále zjistíte, jak tento krásný kus masa upéct k naprosté dokonalosti – nezapomeňte, že pro ten nejlepší výsledek budete potřebovat vpichový teploměr. Nakonec si nejvíc pochutnáte, když telecí špičku doplníte jemnou bramborovou kaší a dušenou mrkví na másle s hráškem.

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g telecí špičky Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 50 ml rostlinného oleje Vita D'or
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 500 g mrkve
  • 4 × lžíce másla Pilos
  • 100 ml vody
  • 200 g mraženého hrášku Freshona
  • 350 g vařených brambor
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) Pilos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 333 kJ / 797 kcal

Bílkoviny

48,30 g

Tuky

49,70 g

Vláknina

7,90 g

Sůl

1,90 g

Sacharidy

38,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Maso osolíme a opepříme z obou stran a opečeme v pánvi s rozpáleným olejem zprudka na barvu. Do pánve přidáme i natrhaný čerstvý rozmarýn.

02.Obsah pánve přendáme na pečicí plech, do masa zapíchneme teploměr a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 30 °C. Následně stáhneme teplotu v troubě na 110 °C a pečeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60 °C. Maso přikryjeme alobalem, stáhneme troubu na 80 °C a necháme ještě chvíli odpočinout.

03.Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do rozehřátého hrnce s dvěma lžícemi másla, lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a dusíme do poloměkka. Ke konci přidáme hrášek a necháme prohřát.

04.Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě do měkka a propasírujeme skrz bramborový lis. V rendlíku si rozehřejeme část smetany, přidáme prolisované brambory, osolíme, vmícháme 2 lžíce másla a dle požadované hustoty doléváme smetanu.

Jak si připravit bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

05.Servírujeme na mělký talíř, kam nandáme porci bramborové kaše, dušenou zeleninu a na 1 cm silné plátky nakrájenou pečenou telecí špičku. Na talíři maso ještě na řezu osolíme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo