Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Pečená telecí špička s bramborovou kaší, hráškem a mrkví

Pečená telecí špička je skvělá specialita, která se náramně hodí například na nedělní rodinný oběd. Díky receptu šéfkuchaře Romana Pauluse si s tímto jídlem hravě poradíte. Naučíte se, jak správně květovou špičku orestovat ze všech stran, aby neztratila nic ze své šťavnatosti. Dále zjistíte, jak tento krásný kus masa upéct k naprosté dokonalosti – nezapomeňte, že pro ten nejlepší výsledek budete potřebovat vpichový teploměr. Nakonec si nejvíc pochutnáte, když telecí špičku doplníte jemnou bramborovou kaší a dušenou mrkví na másle s hráškem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g telecí špičky Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 50 ml rostlinného oleje Vita D'or
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 500 g mrkve
  • 4 × lžíce másla Pilos
  • 100 ml vody
  • 200 g mraženého hrášku Freshona
  • 350 g vařených brambor
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • pekáč
  • vpichový teploměr
  • alobal
  • lis na brambory

POSTUP

Maso osolíme a opepříme z obou stran a opečeme v pánvi s rozpáleným olejem zprudka na barvu. Do pánve přidáme i natrhaný čerstvý rozmarýn.

Obsah pánve přendáme na pečicí plech, do masa zapíchneme teploměr a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 30 °C. Následně stáhneme teplotu v troubě na 110 °C a pečeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60 °C. Maso přikryjeme alobalem, stáhneme troubu na 80 °C a necháme ještě chvíli odpočinout.

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do rozehřátého hrnce s dvěma lžícemi másla, lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a dusíme do poloměkka. Ke konci přidáme hrášek a necháme prohřát.

Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě do měkka a propasírujeme skrz bramborový lis. V rendlíku si rozehřejeme část smetany, přidáme prolisované brambory, osolíme, vmícháme 2 lžíce másla a dle požadované hustoty doléváme smetanu.

Tip: Jak si připravit bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírujeme na mělký talíř, kam nandáme porci bramborové kaše, dušenou zeleninu a na 1 cm silné plátky nakrájenou pečenou telecí špičku. Na talíři maso ještě na řezu osolíme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU