Hlávkový salát
Největší českou klasiku asi není třeba představovat. Najdeme ho na každé druhé zeleninové zahrádce a díky různým odrůdám si můžeme dopřávat čerstvé listy od jara do podzimu. Listy jsou nabité vitaminy a nejraději je servírujeme natrhané v různých octových zálivkách jako přílohu.
Tip: Zavadlé hlávkové listy se dají rozmixovat a přidat do špenátu.
Ledový salát
Ledový salát se rychle dostává do popředí českých kuchyní. Díky své šťavnatosti, křupavosti a nenáročnému skladování (v lednici vydrží i více jak týden) si rychle vybudoval skvělou reputaci v různých míchaných salátech, burgerech či tortillách. Své uplatnění ale najde i v teplé kuchyni. Obecně však není tak zdraví prospěšný, jako ostatní saláty.
Jak poznat čerstvý ledový salát? Čerstvá hlávka nemá nahnědlý košťál. Čím je salát starší, tím je košťál více hnědý.
Římský salát
Vzhledově krapet připomíná čínské zelí, má tmavší pevné listy a seženeme ho i v malé a mladé baby variantě. Využití je široké a univerzální. Často jej najdeme v salátech, zejména pak v salátu Caesar.
Tip: Při přípravě salátů je dobrým zvykem římský salát spíše trhat, než krájet.
Lollo Rosso a Lollo Biondo
Nádherný salát Lollo Rosso (načervenalá varianta) a Lollo Biondo (zelená varianta) promění každé jídlo v umělecké dílo. Je lehce křupavý a podobný hlávkovému salátu s tím rozdílem, že má kadeřavé konce listů. Nicméně použít ho můžeme prakticky stejně. Hodí se jak na klasické míchané saláty, tak jako příloha ke grilování nebo klidně i k plněným paprikám. Často se s ním setkáte na rautech, kde dozdobuje různorodé tácy s občerstvením.
Rukola
Listy připomínající tvarem pampelišku jsou štiplavé až lehce nahořklé a zlehka chutnají po oříšcích. Nejčastěji se s ní setkáme v míchaných salátových mixech, ale její využití je skutečně široké. Využijeme ji tak při přípravě zdravých večeří, na pizze, na chlebíčku/bruschettě ale i nečekaně rozmixovanou ve smoothie drinku.
Tip: Při nákupu rukoly se můžete setkat i s méně obvyklým názvem „roketa“.
Polníček
Roztomilé malé trsy lístků se vyznačují univerzálním použitím, skvělou jemnou chutí ale i vysokým obsahem látek zklidňujících nervovou soustavu. Sytě zelený polníček je dobrým základem pro většinu míchaných salátů a hodí se i jako hodnotná součást zdravých misek, netradičních hamburgerů, či příloha nebo ozdoba lehčích jídel.