Pak choi
Asijský salát pak choi je nejčastěji využívaný k teplému zpracování. Setkáme se s ním zejména v jídlech připravovaných ve wok pánvi, ale mladý salát můžeme i omýt, nakrájet na proužky a použít jako základ zeleninového salátu. Je velmi šťavnatý, křupavý a chutí může trochu připomínat kedluben.
Tip: Připravte si restované nudle s kuřetem a pak choi podle tohoto receptu.
Štěrbák
Štěrbák (nazývaný také endivie nebo frisee) je kadeřavý salát příbuzný čekance, se kterou ho pojí i jeho nahořklá chuť. Můžete jej v malém množství konzumovat syrový, ale velké množství pravděpodobně nesníte. Lépe chutná podušený na olivovém oleji, dochucený solí a kořením. Endivii můžete konzumovat v létě, kdy má tenčí protáhlé světlé listy, nebo v zimě, kdy jsou její listy tmavé a pevnější (tento druh je známý jako Eskariol).
Čekanka
Další ze salátů, který je známý svou nahořklou chutí. Čekanka se hodí ke konzumaci zasyrova i tepelně upravená, ale v případě tepelného opracování její chuť vynikne a teplo pomůže potlačit hořkost. Plněné čekankové puky jsou navíc oblíbenou pochoutkou v řadě vyhlášených restaurací. Pokud čekanku koupíte domů, skladujte ji v temnu. Čím víc světla totiž má, tím víc má i hořkosti.
Tip: Připravte si čekankový salát podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Dubáček
Dubák nebo dubáček se díky své jemné chuti připomínající vlašské ořechy výborně hodí do zeleninových salátů a můžeme jej kombinovat i v ovocných salátech, je chutný s mnoha různými zálivkami. Pro pěstitele je skvělý v tom, že se dá sklízet opakovaně, neboť jeho listy neustále dorůstají. Jedinou nevýhodou dubáčku je to, že ze všech salátů uvadá nejrychleji. Proto je třeba konzumovat ho ideálně v den sklizně nebo nákupu.
Mangold
Listy mangoldu mohou připomínat baby špenát, oproti němu mají však bílou, žlutou a nebo červenou stopku. Spolu se stopkou se může lišit i barva listu, která se pohybuje od světle zelené až po tmavě fialovou. Hodí se syrový do zeleninových salátů, ale častěji ho využíváme podobně jako špenát v teplé kuchyni. Chuť je lehce ořechová a nikdy nechutná palčivě ani ostře.
Mizuna
Japonský salát který vzdáleně připomíná rukolu se vyznačuje nejen velice dekorativním tvarem, ale i pikantní křenovou chutí podobnou wasabi. Hodí se zejména do salátových mixů nebo jako ozdoba na chlebíčky a obložené mísy.