Nejznámější druhy semínek
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Většina z nich se používá k výrobě oleje, ale skvěle chutnají i jen tak, se salátem nebo prakticky s čímkoliv dalším. Řeč je o semínkách, jejichž přehled připravil Roman Paulus. Podíváte se společně na tradiční mák (modrý i bílý), slunečnicová a dýňová semínka, několik variant sezamu, ale také na výživný len nebo na chia semínka, která se řadí mezi takzvané superpotraviny.

Tagy

Suroviny

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Mák

01.Oblíbená malinká semínka jsou naší specialitou. Český modrý mák byl dokonce zapsán do seznamu chráněných zeměpisných označení. Nejčastěji ho využíváme ve formě náplně do sladkých buchet a koláčů nebo k posypání pečiva, ale skvěle se hodí i do salátu nebo třeba na tradiční české škubánky. A pro opravdové milovníky máku máme tip na skvělou kropenatou makovou roládu.

02.Zajímavou odrůdou je bílý mák se světlými semeny a růžovým květem.

Jak poznat kvalitní český modrý mák? Semena jsou opravdu do modra, zatímco technický mák, pěstován často v zahraničí pro olej, je spíše šedý a nevýrazný.

Slunečnicová semínka

03.K nejznámějším druhům „pozobu“ patří nepochybně semena slunečnice. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E a spolehlivým zdrojem hořčíku. V zimě je sypeme do krmítek ptáčkům, ale příjemně oříškovou chuť loupaných semínek si užíváme u televize i my. Jejich univerzální využití nám dovoluje přidávat je do pečiva, posypat s nimi hlavní jídlo, salát nebo i zdravé chlebíčky. Hojně se užívají do různých svačinových či snídaňových směsí a uplatnění najdou i v domácím müsli.

50 g slunečnicových semínek pokryje až 80 % denní doporučené dávky vitaminu E.

Lněná semínka

04.Podobně jako chia semínka, po namočení vytváří slizovitou hmotu, která dokáže zvláčnit těsto a používá se tak jako rostlinná náhrada vajec, což ocení zejména vegani. Navíc jedna čajová lžička lněných semínek obsahuje tolik vlákniny, co polovina šálku vařených ovesných otrub. K tomu se pyšní vůbec nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin ze všech potravin rostlinného původu. Dle odborníků lněná semínka dokonce potlačují apetit a podporují snižování hmotnosti. Využijeme je zejména k snídani do jogurtů, smoothie a k posypání zdravých salátů či obědů.

05.Narazit můžeme na hnědou nebo zlatou variantu. Zlaté jsou svou chutí o něco jemnější a nasládlejší, co se ale výživové hodnoty týká, oba druhy se od sebe příliš neliší.

Abyste veškeré prospěšné látky lněných semínek co nejlépe vstřebali, konzumujte je vždy čerstvě rozemletá (v mlýnku či mixéru). Ta následně skladujte v uzavřené nádobě v lednici, a to maximálně jeden týden, protože jsou náchylná ke žluknutí.

Dýňová semínka 

06.Dýňová semínka jsou velmi oblíbená u sportovců, zejména díky nezvykle vysokému obsahu proteinů. K tomu pomáhají bojovat s nepříjemnými depresemi pomocí chemické složky L-tryptofan a jsou jedním z nejbohatších zdrojů zinku, který prospívá nejen kostem. Vaří se s nimi v teplé i studené kuchyni, přidávají se do snídaňových směsí, ujídají zkaramelizovaná u televize a klidně si z nich můžeme připravit i oblíbené pesto.

: 100 gramů dýňových semínek dodá až 54 % denní potřeby bílkovin.

Chia semínka

07.Chia jsou dnes v módě! A není se čemu divit. Obsahují 2,5× více bílkovin než fazole, 3× více železa než špenát, 6× více vápníku než mléko, 8× více omega-3 než losos, 10× více vlákniny než rýže a jsou 3× silnější antioxidant než borůvky. A jako bonus neobsahují lepek, jejich chuť je neutrální a po namočení nabobtnají a vytváří gelovitou až pudinkovou strukturu. Nejčastěji se z nich připravují chia pudinky, smoothie nebo se přidávají do jogurtu či salátů.

Sezamová semínka

08.Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku. Oplývá jím zejména arabská a asijská kuchyně a vyskytuje se hned v několika barevných variantách. Nejčastěji se setkáváme s bílým sezamem, ze kterého se připravuje arabská pasta tahini, která je nedílnou součástí oblíbeného hummusu nebo lilkového salátu baba ghanoush. Stejně dobře se hodí i do snídaňových směsí či do salátů, na pečení (zde nejde nezmínit hamburgerové housky) a nebo k obalení plátku lososa připraveného na smažení. Mají jemnou specifickou chuť, která může u neloupaných variant být lehce nahořklá, a často je najdeme i na pečivu či v různých zdravých krekrech.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo