Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Jak využít baba ganoush?

Jednoduchá pomazánka z pečeného lilku, která zachutná i manželovi – to je baba ganoush. Tuhle arabskou pochoutku můžete snadno a rychle připravit i doma. Recept, jak zpracovat lilek na vynikající dip, vám prozradí Roman Paulus v Kulinářské akademii Lidlu. Navíc přidá i pár tipů, jak baba ganoush podávat nebo jak ho přizpůsobit vlastním chutím. Podívejte se na následující video a objevte, jak si připravit chutný lilkový salát v podobě neobvyklého chlebíčku s feta sýrem a sušenými rajčaty.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Baba ganoush

  • 2 lilky extra panenský olivový olej
  • 1 citron (šťáva)
  • 2 polév. lž. sezamové pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletý římský kmín
  • čerstvý koriandr
  • listová petržel

Bruschetta s fetou a sušenými rajčaty

  • světlé pečivo
  • extra panenský olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 10 sušených rajčat
  • 100 g sýru feta
  • pánev
  • trouba nebo grill

POSTUP

Baba ganoush

Lilky propícháme vidličkou, lehce pomažeme olejem a grilujeme nebo pečeme v troubě rozehřáté na 250 °C doměkka. Slupka může být lehce spálená. Necháme trochu vychladnout, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Ochutíme citronovou šťávou, sezamovou pastou tahini, česnekem a cibulí nakrájenými nadrobno, solí, pepřem, olivovým olejem a římským kmínem. Důkladně promícháme a přidáme nasekanou listovou petržel a koriandr.

Bruscheta s fetou a sušenými rajčaty

V rozehřáté pánvi s olivovým olejem opečeme plátky světlého chleba do křupava. Hotovou topinku potřeme stroužkem česneku, rozpůlíme a naneseme baba ganoush na každou porci. Dochutíme sušenými rajčaty, fetou a čerstvými lístky koriandru.

TIP: Jak připravit domácí sušená rajčata se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

TIP: Baba ganoush můžete i rozmixovat, aby měl jemnější strukturu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU