Roman Paulus
Doba přípravy35 min.

Velikonoční jidáše*

Představte si voňavé, křupavé a ještě teplé velikonoční jidáše. Napadá vás lepší snídaně na Zelený čtvrtek? Jak jidášky upéct předvede šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, jak připravit kynuté těsto, jak zatočit velikonoční jidáše i čím domácí housky posypat, aby chutnaly opravdu každému. Tak rychle, pokud máte doma droždí a mouku, pusťte se do výtečného domácího pečiva. Dlouho na stole jistě nevydrží.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Těsto

  • 210 ml plnotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 2 káv. lžič. cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 káv. lžič. soli
  • 75 g sádla
  • 75 g másla

Na zdobení

  • mák
  • kmín
  • sezamová semínka
  • slunečnicová semínka
  • hrubozrnná sůl

POSTUP

Mléko dáme do předehřátého hrnce, vypneme plamen a necháme ohřát. Z části vlažného mléka, droždí a trochy cukru připravíme kvásek, který zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

V míse promícháme mouku, 1 vejce, sůl, zbylý cukr, rozpuštěné sádlo a máslo s vlažným mlékem, přidáme vzejitý kvásek a v robotu vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení přikryté utěrkou.

Nakynuté těsto zpracujeme a rozdělíme na kousky, ze kterých vypracujeme jidášky různých tvarů. Jidášky modelujeme z válce těsta o průměru asi 1,5 cm. Hotové poskládáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě nakynout.

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle libosti mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky nebo hrubou solí.

Pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU