Velikonoční jidáše*
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

35 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Představte si voňavé, křupavé a ještě teplé velikonoční jidáše. Napadá vás lepší snídaně na Zelený čtvrtek? Jak jidášky upéct předvede šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, jak připravit kynuté těsto, jak zatočit velikonoční jidáše i čím domácí housky posypat, aby chutnaly opravdu každému. Tak rychle, pokud máte doma droždí a mouku, pusťte se do výtečného domácího pečiva. Dlouho na stole jistě nevydrží.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 210 ml plnotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 2 × lžička cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 × vejce
  • 1 × lžička soli
  • 75 g sádla
  • 75 g másla

Na zdobení

  • mák
  • kmín
  • sezamová semínka
  • slunečnicová semínka
  • hrubozrnná sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

14 243 kJ / 3 404 kcal

Bílkoviny

76,70 g

Tuky

160,20 g

Vláknina

16,40 g

Sůl

6,70 g

Sacharidy

403,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mléko dáme do předehřátého hrnce, vypneme plamen a necháme ohřát. Z části vlažného mléka, droždí a trochy cukru připravíme kvásek, který zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

02.V míse promícháme mouku, 1 vejce, sůl, zbylý cukr, rozpuštěné sádlo a máslo s vlažným mlékem, přidáme vzejitý kvásek a v robotu vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení přikryté utěrkou.

03.Nakynuté těsto zpracujeme a rozdělíme na kousky, ze kterých vypracujeme jidášky různých tvarů. Jidášky modelujeme z válce těsta o průměru asi 1,5 cm. Hotové poskládáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě nakynout.

04.Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle libosti mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky nebo hrubou solí.

05.Pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo