Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Zkaramelizované ořechy či semínka

Máte rádi zkaramelizované oříšky z poutí a trhů? Dobrá zpráva je, že si je můžete překvapivě snadno připravit i doma, za zlomek ceny! Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to! Naučí vás, jak připravit jenom z cukru a vody základní sirup, který se po přidání trochy másla promění v hustou karamelovou omáčku, ve které můžete oříšky obalit a následně je upražit. Připravit si tak můžete vlastní pražené ořechy (lískové, vlašské, pekanové, kešu apod.), případně i pražená semínka, například slunečnicová. Pochutnat si na nich můžete jen tak, nebo je jednoduše využít v ostatních dezertech.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 100 g cukru
  • 250 ml vody
  • 200 g ořechů (nebo semínek)
  • 1 polév. lž. másla
  • pečicí plech
  • silikonová podložka na pečení
  • sklenice k uložení

POSTUP

Cukr s vodou v pánvi přivedeme do varu a vaříme dokud nezačne řetízkovat. To znamená, dokud nezačne z vařečky pomalu stékat a tvořit takzvaný řetízek.

Přidáme ořechy (nebo semínka) a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Oříšky (nebo semínka) se snažíme orestovat tak, aby k sobě nebyly slepené.

Ke zkaramelizovaným plodům přidáme kousek másla a krátce opražíme.

Hotové přendáme na silikonový plát a necháme vychladnout.

Vychladlé skladujeme v uzavřené nádobě ve spíži a spotřebujeme do měsíce.

Hotové jíme samotné na oslavě či k dobrému filmu, nebo je můžeme také nasekat a používat do dezertů jako griliáš.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU