Obtížnost
Začátečník
Alternativy klasického kravského mléka jsou čím dál oblíbenější. A to nejenom u lidí s intolerancí na laktózu. Rostlinné náhražky mléka obsahují spoustu minerálů a jiných prospěšných látek, které v klasickém mléku nenajdete, a navíc jsou vhodné i pro vegany a ohleduplnější k naší planetě. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod na přípravu mandlového mléka a jak sami uvidíte, je to velmi snadné. Do mandlového mléka přidává pro lepší chuť i datli a vanilku, díky čemuž získá příjemnou nasládlou chuť. Po propasírování vám mandlové mléko vydrží v lednici stejně dlouho jako čerstvé mléko a můžete ho i stejným způsobem používat.
Energie
3 742 kJ / 895 kcal
Bílkoviny
30,60 g
Tuky
71,40 g
Vláknina
19,50 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
48,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mandle namočíme do vody a necháme 24 hodin namočené.
02.Druhý den je scedíme, propláchneme a dáme do mixéru, přidáme část vody, datli (bez pecky), sůl, semínka z vanilkového lusku a dobře rozmixujeme. Přidáme zbytek vody a znovu krátce promixujeme.
03.Poté scedíme přes plátno a přelijeme do láhve. Skladujeme v lednici 2–3 dny.
Rozmixované mandle můžeme v troubě orestovat a následně přidávat například do snídaňové kaše nebo müsli.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT