Co jste možná nevěděli o bramborách

Co jste možná nevěděli o bramborách

Brambor obecný nebo také lidově brambora je hlíznatá jednoletá plodina, která pochází z jihoamerických And. Milovali ji už Inkové a do Evropy ji přivezli Španělé v 16. století po jejich invazi do Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje po celém světě, jako neskutečně odolná plodina, po rýži, pšenici a kukuřici je to čtvrtá nejdůležitější plodina na světě a je pilířem téměř každé světové kuchyně.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zdravé, vydatné a nenahraditelné

Brambory obsahují vysoký obsah vitamínu C a skupiny B, minerální látky, v první řadě draslík, jehož množstvím brambor trumfne i banán. Dále v nich najdeme i hořčík, železo či selen. To vše a víc i když obsahují z 80% vodu.

I tak se díky některým méně zdravým úpravám staly přílohou, které se spíš vyhýbáme. Rozhodně k tomu není důvod – a navíc smažení v oleji by neprospělo ani té nejzdravější potravině na světě.

Varné typy

Určitě jste v obchodech narazili na balení brambor různých barev a označení A, B a C. Ačkoli jsou většinou nadepsané, víte přesně, k čemu se jaké brambory hodí?

A jsou brambory salátové. To znamená, že se díky pevnosti, kterou si po uvaření udržují, hodí do salátů. Obsahují méně škrobu a uvařit je můžete i ve slupce, takzvaně na loupačku. Připravte si z nich vídeňský salát, lehký bramborový salát nebo ten klasický vánoční.

B jsou brambory přílohové. Jsou polopevné, mírně moučné a trochu se rozvařují. Podávejte je vařené k masu nebo šťouchané, pečené či grilované. Jsou ze všech varných typů nejuniverzálnější, proto když si nevíte rady, sáhněte po B. Jsou ideální k přípravě gratinovaných brambor či francouzských brambor. Hodí se i do polévek, ať už klasické bramboračky, tak do bramborovo-pórkového krému či luxusní bramborové polévky s lososem.

C značí brambory, které jsou moučné a při varu se rozpadají. Jsou tedy jako stvořené na bramborovou kaši a díky vysokému obsahu škrobu zejména do bramborového těsta – a tedy k přípravě bramborových knedlíků, noků či lokší, bramboráků a placek. Velké, moučné brambory se hodí k přípravě domácích hranolek. Můžete z nich vyzkoušet i jedinečnou bramborovou slámu či bramborovou pěnu. A kdo by odolal kroketám z brambor a mandlí?

Pokud jste se někdy snažili udělat bramborový salát z varného typu C nebo naopak kaši z A, asi znáte onen nevalný výsledek. Snažte se varné typy sledovat a používat pro konkrétní potřeby, zjednodušíte si vaření.

TIP: Vyhněte se klíčícím bramborám nebo těm, co jsou nazelenalé. Obsahují solanin a mohou být toxické. Aby vám brambory neklíčily, skladujte je v chladu a temnu, do zhruba 8 °C.

Brambory ve vedlejší roli

Jsou mnohá jídla, ve kterých jsou brambory nenahraditelné, i když nejsou hlavní hvězdou na talíři. Například bramborové noky, knedlíčky či strapačky jsou spíše nositelem chuti jiných ingrediencí. Například tyto lahodné bramborové noky s prosciuttem a sýrem Grana Padano nebo noky se sušenými rajčaty a mascarpone. Podobně dobře fungují bramborové strapačky s domácími škvarky a zelím.

Bramborová kaše nemusí být jen přílohou. Vyzkoušejte ji zapéct v receptu na zapečené ragú z mletého masa.

I ve sladké kuchyni se houževnaté brambory uplatní. Jak v ovocných knedlících, tak v těchto bramborových kuličkách s vanilkovou omáčkou nebo klasických škubáncích s mákem a tvarohem.

A když už jsme u sladkého, nutno zmínit sestřenici brambory, batátu, která je navzdory svému jinému botanickému začlenění označována jako „sladká brambora“. Má sytě oranžovou dužinu sladké chuti. Hodí se tak výborně k přípravě dětských sladkých kaší, vystačí si jen se skořicí. Ale stejně tak z ní můžete připravit přílohovou kaši, polévku nebo masová či zeleninová ragú.

Brambory jsou součástí naší kuchyně, dopřejme jim pozornost, jakou si zaslouží.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU