Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
Studené oloupeme, propasírujeme lisem na brambory a smícháme s vejcem, solí a moukou. Připravíme těsto, které rychle zpracujeme na placky.
Bramborové těsto vyválíme válečkem asi na 0,75 cm a vykrajujeme kolečka či jiné tvary (zde se vyřádí hlavně dětští pomocníci s vykrajovátky).
Vezmeme kus bramborového těsta, zpracujeme v kouli a prsty a dlaní vymačkáme nepravidelnou placku.
Kuličky z bramborového těsta vyválíme pomocí válečku na asi 4 mm tenké placky. Lokše vždy opékáme na sucho a potíráme máslem nebo lépe sádlem až po upečení.
Placky můžeme péct různými způsoby. V rozpálené pánvi s přepuštěným máslem, nebo na sucho, kdy je potíráme rozpuštěným máslem (nebo sádlem) až po upečení, a nebo na rozpáleném kameni či starých čistých kamnech.
Placky se dají jíst teplé i studené, samotné nebo jako přílohu, ochucené povidly, pocukrované, s česnekovou pastou nebo třeba jogurtem s česnekem a bylinkami.