Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Bramborové placky a lokše

Pokud stejně jako šéfkuchař Roman Paulus dostanete čas od času chuť na bramborové placky, je toto video přesně pro vás! Připravují se velmi snadno, stačí k tomu jen vařené brambory, sůl, vejce a mouka. Pak už stačí jen placky opéct na sádle, přepuštěném másle anebo klidně nasucho. Kromě placek si vyzkoušíte připravit i tradiční lokše – které jsou v podstatě jen velké a tenké bramborové placky. Skvěle se pak hodí například ke svatomartinské huse nebo k nedělní kachničce s červeným zelím.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na bramborové placky a lokše

  • 300 g vařených brambor
  • 1 vejce „M“
  • sůl
  • 100 g hrubé mouky
  • přepuštěné máslo nebo sádlo
  • lis na brambory
  • váleček

POSTUP

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.

Studené oloupeme, propasírujeme lisem na brambory a smícháme s vejcem, solí a moukou. Připravíme těsto, které rychle zpracujeme na placky.

Úhledné bramborové placky:

Bramborové těsto vyválíme válečkem asi na 0,75 cm a vykrajujeme kolečka či jiné tvary (zde se vyřádí hlavně dětští pomocníci s vykrajovátky).

Rustikální bramborové placky:

Vezmeme kus bramborového těsta, zpracujeme v kouli a prsty a dlaní vymačkáme nepravidelnou placku.

Lokše:

Kuličky z bramborového těsta vyválíme pomocí válečku na asi 4 mm tenké placky. Lokše vždy opékáme na sucho a potíráme máslem nebo lépe sádlem až po upečení.

Placky můžeme péct různými způsoby. V rozpálené pánvi s přepuštěným máslem, nebo na sucho, kdy je potíráme rozpuštěným máslem (nebo sádlem) až po upečení, a nebo na rozpáleném kameni či starých čistých kamnech.

Servírování:

Placky se dají jíst teplé i studené, samotné nebo jako přílohu, ochucené povidly, pocukrované, s česnekovou pastou nebo třeba jogurtem s česnekem a bylinkami.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU