Svatomartinská husa s lokšemi a pečenou dýní

play Přehrát video recept
Svatomartinská husa s lokšemi a pečenou dýní
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

9 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Přinášíme nejlepší recept na tradiční svatomartinskou husu.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená husa

  • 1 × husa bez drobů Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × pomeranč
  • 1 × jablko
  • 1 × cibule
  • malý kousek zázvoru
  • sušená majoránka Kania
  • kmín celý Mikado
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania

Pečená dýně

  • 1 × hokaido dýně
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • keramický mlýnek s pepřem Kania

Lokše

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g poluhrubé mouky Castello + na pomoučnění
  • vypečené sádlo z přípravy husy

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 053 kJ / 2 403 kcal

Bílkoviny

180,50 g

Tuky

134,90 g

Vláknina

11,00 g

Sůl

4,90 g

Sacharidy

107,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Pečená husa:

01.Husu očistíme a odřízneme vrchní část křídel, se kterými vypodložíme pekáč.

02.Pomeranč i s kůrou, jablko a cibuli nakrájíme na větší kousky, přidáme oloupaný zázvor nakrájený na plátky, majoránku, kmín, sůl a promícháme.

03.Husu naplníme připravenou směsí, uzavřeme protáhnutím stehem otvory vyříznutými v kůži, zvenku osolíme a pokmínujeme ze všech stran a vložíme do pekáče.

04.Podlijeme vodou, pečeme 25-30 minut při 200 °C a následně asi 8 hodin (ideálně přes noc) při 80 °C do měkka. Před podáváním dopečeme při 180 °C asi 20 minut.

Pečená dýně:

05.Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky. Poklademe na pekáč, přelijeme rozpuštěným máslem, opepříme a osolíme. Pečeme při 180 °C do měkka asi 20 minut (ve stejné troubě, ve které dopékáme husu).

Lokše:

06.Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme najemno nebo propasírujeme, osolíme a smícháme s moukou. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme tenké placky.

07.Lokše pečeme v pánvi na sucho a potom pomažeme sádlem vypečeným z připravované husy, nebo je pečeme přímo na sádle.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo