Roman Paulus
Doba přípravy9 hod.

Svatomartinská husa s lokšemi a pečenou dýní

Přinášíme nejlepší recept na tradiční svatomartinskou husu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená husa

  • 1 × husa bez drobů Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × pomeranč
  • 1 × jablko
  • 1 × cibule
  • malý kousek zázvoru
  • sušená majoránka Kania
  • kmín celý Mikado
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania

Pečená dýně

  • 1 × hokaido dýně
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • keramický mlýnek s pepřem Kania

Lokše

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g poluhrubé mouky Castello + na pomoučnění
  • vypečené sádlo z přípravy husy
  • struhadlo nebo lis na brambory
  • kuchyňský štětec

POSTUP

Pečená husa:

Husu očistíme a odřízneme vrchní část křídel, se kterými vypodložíme pekáč.

Pomeranč i s kůrou, jablko a cibuli nakrájíme na větší kousky, přidáme oloupaný zázvor nakrájený na plátky, majoránku, kmín, sůl a promícháme.

Husu naplníme připravenou směsí, uzavřeme protáhnutím stehem otvory vyříznutými v kůži, zvenku osolíme a pokmínujeme ze všech stran a vložíme do pekáče.

Podlijeme vodou, pečeme 25-30 minut při 200 °C a následně asi 8 hodin (ideálně přes noc) při 80 °C do měkka. Před podáváním dopečeme při 180 °C asi 20 minut.

Pečená dýně:

Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky. Poklademe na pekáč, přelijeme rozpuštěným máslem, opepříme a osolíme. Pečeme při 180 °C do měkka asi 20 minut (ve stejné troubě, ve které dopékáme husu).

Lokše:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme najemno nebo propasírujeme, osolíme a smícháme s moukou. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme tenké placky.

Lokše pečeme v pánvi na sucho a potom pomažeme sádlem vypečeným z připravované husy, nebo je pečeme přímo na sádle.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.