Červené zelí
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Bílé zelí je klasika, ale červené může být příjemné zpestření. S přípravou vám poradí Roman Paulus. Hodí se i ke slavnostním pokrmům, třeba na Vánoce, kdy nezapomeňte přidat perníkové koření.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 2 × lžíce cukr krupice
  • 1 × cibule
  • 100 ml červené portské víno
  • 100 ml 100% jablečná šťáva
  • 100 ml 100% pomerančová šťáva
  • × špetka celý kmín
  • × špetka mletá skořice
  • 300 g červené zelí
  • 2 × jablko
  • sůl
  • 2 × lžíce jablečný ocet
  • 1 × lžíce bramborový škrob

Orientační nutriční hodnoty

Energie

799 kJ / 191 kcal

Bílkoviny

2,20 g

Tuky

0,50 g

Vláknina

4,90 g

Sůl

0,80 g

Sacharidy

40,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V rozehřátém hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Jakmile je cukr hnědý a tekutý, přidáme cibuli nakrájenou najemno a orestujeme. 

02.Po chvíli podlijeme portským, jablečnou a pomerančovou šťávou. Ochutíme kmínem a skořicí, přidáme nakrouhané zelí, jablka nakrájená na kostky, osolíme a dusíme doměkka asi 30 minut. 

03.Hotové zelí ještě dochutíme jablečným octem a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a už jen krátce provaříme.

04.Červené zelí podáváme hlavně k pečené kachně, huse nebo zvěřinové pečínce.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo