Noky: rychlé, levné a rozmanité
Doba čtení 6 minut

Noky: rychlé, levné a rozmanité

Když se řekne nok, každý si představí trochu něco jiného – od polévkových nočků přes italské gnocchi až po sladké škubánky. Zkrátka není nok jako nok. Tak se pojďme na jednotlivé varianty, jejich přednosti a využití v kuchyni podívat blíže. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Knedlík – nok – knedlík – nok!

Noky se připravují z těsta, jehož základ tvoří mouka nebo brambory, eventuálně obojí. Dále obsahuje vejce a sůl, v případě těsta pouze z mouky ještě mléko či vodu. Volitelně můžete přidat i jiné suroviny (jako různé druhy koření či zeleniny), které nokům dodají zajímavý vzhled a příchuť. Kousky těsta vytvarované do kuliček, šišek nebo válečků se následně vaří ve slané vodě. 

TIP: Těsto můžete připravit jak z pšeničné mouky, tak z kukuřičné, rýžové či jiné mouky neobsahující lepek

Rozdíl mezi nokem a knedlíkem se stal jádrem sporu v legendární scéně z filmu Pelíšky. Základní odlišnost spočívá v tom, že každý nok se vaří jednotlivě, kdežto knedlík vcelku a až poté se nakrájí.

Italské, německé, francouzské?

S noky se setkáte v italské (proslulé gnocchi z bramborového těsta), alpské (větší Nocken nebo špecle z hrubé mouky), francouzské (pařížské noky z odpalovaného těsta) i jiné světové kuchyni. Jednotlivé lokální verze se od sebe liší složením a způsobem využití. Noky se mohou podávat jako samostatné jídlo i jako příloha k masu. Neztratí se ani v polévce a výborné jsou i nasladko.

TIP: V typické české kuchyni se noky nevyskytují příliš často, v žádném případě se je ale nebojte vyzkoušet – nepotřebujete žádné speciální suroviny, jejich příprava je opravdu snadná a možností servírování mnoho!

Celosvětově populární gnocchi

Velmi oblíbená je italská varianta noků – gnocchi (vyslovuje se „ňoky“). Ty se zpravidla připravují ze směsi hladké mouky, brambor a vajíček. Množství mouky ovlivňuje výslednou tuhost těsta. Pokud preferujete měkké gnocchi, přidejte mouky méně a následně lehce zkraťte dobu vaření, jinak by se vláčné těsto mohlo rozvařit. 

TIP: Do těsta na noky jsou ideální brambory varného typu C. Obsahují totiž více škrobu, který funguje jako pojivo.

Gnocchi mají jemnou chuť a charakteristický tvar. Toho docílíte tak, že z kusu těsta vyválíte dlouhý váleček o průměru zhruba 2 cm, a z něj pak nožem odkrajujete stejně velké dílky (přibližně 3 cm). Následně na ně slabě zatlačte vidličkou, aby se na nich udělalo rýhování. V Itálii se pro tento úkon používá speciální destička, hravě si ale vystačíte s vidličkou. Díky vzorku se omáčka lépe udrží na povrchu italských noků, dodává jim také jejich typický vzhled.


TIP: Pokud domácí gnocchi promícháte s teplou omáčkou, krásně se jí obalí a absorbují její chuť. 

V Itálii se gnocchi připravují opravdu na mnoho způsobů. Obdobně jako těstoviny se často podávají s omáčkou, ať už sýrovou, smetanovou s houbami, boloňským ragú či pestem. Populární jsou i zapékané. Kromě popsaného typu se na území Apeninského poloostrova setkáte i s dalšími druhy noků, například těmi ze semolinové mouky ve tvaru placiček nebo zpestřenými špetkou muškátového oříšku. Ty však nejsou celosvětově známé a dalece rozšířené. 

TIP: Velmi zajímavou alternativou jsou gnocchi z ricotty. V oblasti Piemontu jsou velmi oblíbené a často se servírují s houbovou omáčkou. Návod na jejich přípravu najdete zde. 

Hlavní jídlo, příloha i dezert

Na blogu Kuchyně Lidlu najdete několik receptů, ve kterých hrají hlavní úlohu právě italské gnocchi připravené v domácím prostředí. Ochutnejte třeba gnocchi s kuřecím masem nebo s lososem a hráškem. Chutný oběd či večeři zajistí i zapečené noky s mletým masem

Noky mohou posloužit také jako příloha, místo bramborových knedlíků je můžete podat k pečené vepřové kýtě se zelím. Nevařenou, ale opečenou českou verzi představují bramborové placky a lokše, které jsou osvědčené k huse nebo kachně. 

TIP: Připravte si noky ovoněné bylinkami (bazalkou, petrželí apod.). Skvěle si rozumí s vepřovou plecí se zeleninou.

Široké využití mají noky v bezmasé stravě, vegetariáni ocení například noky s brokolicí a omáčkou ze sýra s modrou plísní. Sladké šišky nebo škubánky s mákem se na rozdíl od italských protějšků připravují z hrubé mouky nebo krupice.

TIP: Svébytnou kategorií jsou krupicové noky určené do polévky, které se vaří z dětské krupice, másla a vajec. 

Zeleninové variace hýřící barvami 

Do přípravy noků můžete snadno vnést pestré barvy a nové chutě tím, že část brambor nahradíte jiným druhem zeleniny. Výborně se k tomu hodí špenát, který jídlu dodá svěží chuť a neobvyklé zelené zabarvení, nebo červená řepa charakteristická svojí výraznou barvou a nasládlým tónem. Přidáním dýně vykouzlíte noky v jemném oranžovém odstínu, které se dokonale doplňují třeba s pomalu pečenou husou.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU