Když se řekne nok, každý si představí trochu něco jiného – od polévkových nočků přes italské gnocchi až po sladké škubánky. Zkrátka není nok jako nok. Tak se pojďme na jednotlivé varianty, jejich přednosti a využití v kuchyni podívat blíže.
Když se řekne nok, každý si představí trochu něco jiného – od polévkových nočků přes italské gnocchi až po sladké škubánky. Zkrátka není nok jako nok. Tak se pojďme na jednotlivé varianty, jejich přednosti a využití v kuchyni podívat blíže.
Noky se připravují z těsta, jehož základ tvoří mouka nebo brambory, eventuálně obojí. Dále obsahuje vejce a sůl, v případě těsta pouze z mouky ještě mléko či vodu. Volitelně můžete přidat i jiné suroviny (jako různé druhy koření či zeleniny), které nokům dodají zajímavý vzhled a příchuť. Kousky těsta vytvarované do kuliček, šišek nebo válečků se následně vaří ve slané vodě.
TIP: Těsto můžete připravit jak z pšeničné mouky, tak z kukuřičné, rýžové či jiné mouky neobsahující lepek.
Rozdíl mezi nokem a knedlíkem se stal jádrem sporu v legendární scéně z filmu Pelíšky. Základní odlišnost spočívá v tom, že každý nok se vaří jednotlivě, kdežto knedlík vcelku a až poté se nakrájí.
S noky se setkáte v italské (proslulé gnocchi z bramborového těsta), alpské (větší Nocken nebo špecle z hrubé mouky), francouzské (pařížské noky z odpalovaného těsta) i jiné světové kuchyni. Jednotlivé lokální verze se od sebe liší složením a způsobem využití. Noky se mohou podávat jako samostatné jídlo i jako příloha k masu. Neztratí se ani v polévce a výborné jsou i nasladko.
TIP: V typické české kuchyni se noky nevyskytují příliš často, v žádném případě se je ale nebojte vyzkoušet – nepotřebujete žádné speciální suroviny, jejich příprava je opravdu snadná a možností servírování mnoho!
Velmi oblíbená je italská varianta noků – gnocchi (vyslovuje se „ňoky“). Ty se zpravidla připravují ze směsi hladké mouky, brambor a vajíček. Množství mouky ovlivňuje výslednou tuhost těsta. Pokud preferujete měkké gnocchi, přidejte mouky méně a následně lehce zkraťte dobu vaření, jinak by se vláčné těsto mohlo rozvařit.
TIP: Do těsta na noky jsou ideální brambory varného typu C. Obsahují totiž více škrobu, který funguje jako pojivo.
Gnocchi mají jemnou chuť a charakteristický tvar. Toho docílíte tak, že z kusu těsta vyválíte dlouhý váleček o průměru zhruba 2 cm, a z něj pak nožem odkrajujete stejně velké dílky (přibližně 3 cm). Následně na ně slabě zatlačte vidličkou, aby se na nich udělalo rýhování. V Itálii se pro tento úkon používá speciální destička, hravě si ale vystačíte s vidličkou. Díky vzorku se omáčka lépe udrží na povrchu italských noků, dodává jim také jejich typický vzhled.
TIP: Pokud domácí gnocchi promícháte s teplou omáčkou, krásně se jí obalí a absorbují její chuť.
V Itálii se gnocchi připravují opravdu na mnoho způsobů. Obdobně jako těstoviny se často podávají s omáčkou, ať už sýrovou, smetanovou s houbami, boloňským ragú či pestem. Populární jsou i zapékané. Kromě popsaného typu se na území Apeninského poloostrova setkáte i s dalšími druhy noků, například těmi ze semolinové mouky ve tvaru placiček nebo zpestřenými špetkou muškátového oříšku. Ty však nejsou celosvětově známé a dalece rozšířené.
TIP: Velmi zajímavou alternativou jsou gnocchi z ricotty. V oblasti Piemontu jsou velmi oblíbené a často se servírují s houbovou omáčkou. Návod na jejich přípravu najdete zde.
Na blogu Kuchyně Lidlu najdete několik receptů, ve kterých hrají hlavní úlohu právě italské gnocchi připravené v domácím prostředí. Ochutnejte třeba gnocchi s kuřecím masem nebo s lososem a hráškem. Chutný oběd či večeři zajistí i zapečené noky s mletým masem.
Noky mohou posloužit také jako příloha, místo bramborových knedlíků je můžete podat k pečené vepřové kýtě se zelím. Nevařenou, ale opečenou českou verzi představují bramborové placky a lokše, které jsou osvědčené k huse nebo kachně.
TIP: Připravte si noky ovoněné bylinkami (bazalkou, petrželí apod.). Skvěle si rozumí s vepřovou plecí se zeleninou.
Široké využití mají noky v bezmasé stravě, vegetariáni ocení například noky s brokolicí a omáčkou ze sýra s modrou plísní. Sladké šišky nebo škubánky s mákem se na rozdíl od italských protějšků připravují z hrubé mouky nebo krupice.
TIP: Svébytnou kategorií jsou krupicové noky určené do polévky, které se vaří z dětské krupice, másla a vajec.
Do přípravy noků můžete snadno vnést pestré barvy a nové chutě tím, že část brambor nahradíte jiným druhem zeleniny. Výborně se k tomu hodí špenát, který jídlu dodá svěží chuť a neobvyklé zelené zabarvení, nebo červená řepa charakteristická svojí výraznou barvou a nasládlým tónem. Přidáním dýně vykouzlíte noky v jemném oranžovém odstínu, které se dokonale doplňují třeba s pomalu pečenou husou.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…