Špenát je známý především jako nejbohatší zdroj železa. Bohužel se jedná o mýtus. Špenát totiž neobsahuje o moc víc železa než jiná listová zelenina. Omyl vznikl v 19. století, když se jeden vědec přepsal v desetinné čárce a místo obsahu 3 mg železa na 100 g špenátu uvedl 30 mg. Ve skutečnosti je špenát přínosný spíš díky vitaminu A, E, K a C a kyselině listové.
Největší přínos má samozřejmě čerstvý špenát. Listy prohlédněte, jestli nehnědnou nebo nežloutnou, a těsně před přípravou je zbavte nečistot. Dopřejte zelenině rychlou, ale důkladnou lázeň a pak ji nechte okapat, případně ji vyždímejte. Pokud použijete utěrku, nezapomeňte, že špenát může barvit.
TIP: Špenátové listy můžete v ledničce skladovat do tří dnů, pak ztrácí kvalitu. Naopak mražený špenát si dokáže udržet některé cenné látky, třeba vitamin C. Nic se proto nestane, pokud čerstvý špenát nahradíte mraženými listy nebo protlakem.
Nezapomeňte, že špenát tepelnou úpravou zmenší svůj objem až desetkrát. Na jednu porci počítejte asi 100 gramů syrového špenátu. Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, špenát poduste 3–4 minuty a pak ho hned zchlaďte, abyste nepřišli o jeho přirozenou barvu. S Romanem Paulusem můžete vyzkoušet také lahodný krémový špenát se smetanou. Někteří kuchaři přidávají na závěr i žloutek, který jídlo zahustí a podpoří jeho barvu.
Výhoda špenátu je nejen rychlá příprava, ale i využití v široké škále pokrmů. Syrové lístečky se budou hodit při letní grilovačce do jednoduchého špenátového salátu s jogurtovým dresinkem – recept najdete v návodu na špízy z mletého masa s červenou paprikou. Hosty potěšíte i bleskovou špenátovou polévkou.
Dušený špenát pak vynikne hlavně v těstovinách, v nichž se dobře kombinuje se smetanou, žampiony nebo modrými sýry. Vyzkoušet můžete i méně tradiční cannelloni s kešu a rajčatovou omáčkou. Špenát se hodí také do palačinek, třeba s balkánským sýrem. A jako příloha skvěle doplní ryby – lososa s bylinkovou krustou, nebo maso – třeba roládu z vepřové kýty.
A na svěží zeleninu nezapomeňte ani při detoxu nebo dietě. Nový den můžete začít zdravým ananasovým smoothie, do kterého stačí přimíchat hrstku špenátových listů.
Patříte i vy mezi milovníky špenátu? Jak ho máte nejraději? Pochlubte se v komentářích.
Nádivka, knedlíky, polévka, čaj… to všechno z plevele, který roste v každém příkopu a pálí jako čert.
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…